Mainos

Mustaako uusi pakotelista Suomen mainetta? Näin Timo Soini vastasi MTV:lle

USA ilmoitti myöhään eilen illalla uusista Venäjä-pakotteista. Suomalaisista listalla ovat liikemiehet Roman Rotenberg ja Kai Paananen sekä yrityksistä Långvik Capital, Airfix Aviation, SET Petrochemicals ja Southeast Trading. 

MTV haastatteli ulkoministeri Timo Soinia pakoteasiasta. 

Mikä on teidän reaktionne pakoteuutiseen?

– Odotan ja toivon, että USA tarkentaa linjaukset ja taustat ja uskonkin, että se niin tekee. Tämä on USA:n tekemä päätös, ja Suomella ei siihen ole vaikutusvaltaa. Uskon, että USA tulee antamaan näitä lisäperusteluita ihan lähiaikoina. 

Millä tavoin yhteydenotto tapahtuu?

– Voin vahvistaa, että UM ja minä tiesimme suunnitelmista etukäteen. Olemme viestittäneet heille [USA:lle], että jos he tekevät tällaisen päätöksen, niin että he ensitilassa perustelisivat näkökohdat meille. Vielä meillä ei ole yksityiskohdista tietoa. On tärkeää huomata, että USA ja EU päättävät itsenäisesti omista pakotteistaan ja listauskriteereissä on eroja. Suomi on mukana EU:n pakoterintamassa, mutta USA toimii itsenäisesti.

Kummastuttaako, että Yhdysvalloilta ei ole vielä tullut perusteluita Suomelle?

– Asia on tullut julki hyvin myöhään ja on aikaeroa. Uskon, että tämän päivän aikana lisäselvyyttä tulee. Sitä ainakin toivon, sillä tämä on iso uutinen ja aiheuttaa keskustelua. Myös listattujen tahojen oikeusturva on olennaista.

Missä vaiheessa saitte tietää USA:n pakotelistasta?

– Kyllä tämä suunnitelma on ollut tiedossa jo jonkin aikaa.

Useita suomalaishenkilöitä ja -yrityksiä on joutunut pakotelistalle. Onko tämä Suomen maineen kannalta haitallista lännen suuntaan?

– Nyt täytyy katsoa perusteet, mikä kantava ajatus tämän takana on. Kun niitä ei ole vielä tiedossa, niin tohdi lähteä arvioimaan tämän kummemmin. Julkinen keskustelu tulee olemaan Suomessa laajaa ja jatkuu jonkin aikaa. Myös Venäjällä tämä on ollut iso uutinen, sillä muun muassa Kyprokselle ja uusille venäläisille tahoille lisättiin pakotteita.

Yllättikö lista pakolistalle joutuneista suomalaisnimistä ja -yrityksistä?

– Ei tämä yllättänyt. Prosessi tässä takana tietysti herättää ajatuksia, että mitä tässä on takana.

Onko teillä minkäänlaista arviota siitä, minkälaisia USA:n perustelut tulevat olemaan?

– En lähde niitä spekuloimaan. 

Soinin mukaan uusilla pakotteilla ei kuitenkaan tule olemaan laajempia suoranaisia vaikutuksia Suomessa.  

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.