Asiantuntija arvioi: Pakotteiden vaikutusta Venäjän talouteen on vaikea laskea – Suomea syö erityisesti sodan uhka

Miten toimivia ovat talouspakotteet? 7:51

EU:n, Britannian ja Yhdysvaltain asettamat pakotteet ovat saaneet osakseen kritiikkiä hampaattomuudesta. Suomalaisasiantuntijan mukaan pakotteilla ei ole vaikutusta Venäjän talouteen, mutta niillä lähetetään maalle viesti.

Euroopan unioni ja Britannia kertoivat eilen Venäjälle asetettavista pakotteista. EU lisäsi pakotelistalleen 351 Venäjän duuman jäsentä, jotka äänestivät separatistialueiden tunnustamisen puolesta.

Lisäksi pakotteita langetetaan 27 henkilölle ja yritykselle, jotka liittyvät separatistialueiden tunnustamiseen.

Yhdysvallat kertoi myöhemmin tiistaina hyvin samansuuntaisista pakotteista.

Moni suomalaispoliitikko muun muassa kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo on arvostellut pakotteita riittämättöminä ja vaatinut Venäjälle kovempia pakotteita.

Pakotteet viesti yhtenäisyydestä

MTV:n Viiden jälkeen -ohjelmassa vierailleen Suomen pankin vanhemman asiantuntijan Laura Solangon mukaan ensimmäisillä pakotteilla ei ole pyritty järisyttäviin vaikutuksiin, mutta niillä on haluttu lähettää viesti lännen yhtenäisyydestä.

– On haluttu näyttää se, että EU-maat on Yhdysvaltain kanssa ottanut sen ensimmäisen askeleen, Solanko avaa.

Pakotteilla on vaikutusta, vaikka se on vaikea laskea

Solangon mukaan pakotteiden tarkkaa vaikutusta on vaikea laskea. Vaikutusta kuitenkin on, koska Venäjä on osa maailmantaloutta.

Viiden jälkeen nähdään joka arkipäivä MTV3-kanavalla kello 16.58 alkaen. 

Ohjelma on katsottavissa suorana ja tallenteena myös MTV Katsomossa. Muista päivän uutisissa ja puheenaiheissa myös MTV Uutiset Live

– Yksikään tutkimus ei tule siihen tulokseen, että pakotteista olisi ollut hyötyä Venäjän talouskasvulle, Solanka kuittaa.

Saksan liittokansleri Olaf Scholz kertoi eilen, että Saksan ja Venäjän välinen Nord Stream 2 -kaasuputkihanke keskeytetään osana Venäjälle asetettuja pakotteita. Solanko vahvistaa, että energiasektoriin kohdistuvat pakotteet ovat Venäjää vastaan erityisen tehokkaita.

– Kun halutaan etsiä sellaisia toimia, millä on järisyttäviä vaikutuksia Venäjän taloudelle, on puhuttava myös energian ja raaka-aineiden ostoista.

Suomeen vaikuttaa erityisesti sodan uhka

Pakotteet vaikuttavat Solangon mukaan omalla tavallaan myös Suomen talouteen, mutta enemmän siihen vaikuttaa sodan uhka.

– Epävarmuus kasvaa, riskit kasvavat ja investointihalukkuus tippuu, Solanko ynnää.

– Meillä on uhka todellisesta suursodasta keskellä Eurooppaa.

Solangon mukaan Venäjän sodan uhka vaikuttaa investointihalukkuuteen koko Euroopassa, myös Suomessa.

Sitä, minkälaisia Venäjän tänään lupaamat vastapakotteet tulevat olemaan, Solanko ei uskalla arvioida. Tässä vaiheessa lännen asettamat pakotteet olivat kuitenkin odotettu toimi.

– Sellaista valintaa ei ole, että ei tehdä mitään ja maailma jatkaa kuin ennenkin. Olemme tämän konfliktin osapuoli halusimme tai emme.

Juttua ja otsikkoa muokattu 23.2.2022 kello 20.04: Toisin kuin jutusta saattoi aiemmin ymmärtää, Laura Solanko puhui sodan uhan vaikutuksesta nyt erityisesti Suomen, ei Venäjän talouteen.

Lue myös:

    Uusimmat