Mainos

Musta vai valkea joulu? Katso ennustekartta joulun lumitilanteesta

Ennen joulua Suomen yli kulkee useita sadealueita. Sää on lauhtumassa.

Lapissa on tänään mitattu talven tähän asti kylmimpiä lämpötiloja. Sallassa on ollut tähän mennessä -31,1 astetta, Sodankylässä -30,9 astetta.

Lapissa lunta on reilusti, mutta eteläistä Suomea uhkaa ennusteen mukaan musta joulu.

– Tällä hetkellä kunnon lumipeite on Lapissa, missä lunta on yleisesti 30-50 senttimetriä. Myös Kainuussa on sen verran tukeva lumipeite, noin 20 senttimetriä, että se varmasti pitää jouluun asti. Todennäköisesti käy niin, että niillä alueilla Itä- ja Pohjois-Suomessa, missä nyt on kunnolla lunta, on sitä myös jouluna. Etelä-Suomeen tuskin saadaan valkoista joulua tänä vuonna, lumipeite on hyvin epätodennäköinen. Maan keskivaiheilla on laaja vyöhyke, missä joulun lumitilanteesta ei uskalla sanoa vielä mitään, toteaa MTV Uutisten meteorologi Miina Manninen.

Useita sadealueita ennen joulua

Tänään sadealue kulkee maan etelä- ja keskiosan yli itään. Sisämaassa sateet ovat laajalti lunta, lounaassa ja aivan etelässä sade on vetisempää.

Huomenna perjantaina tulee uusia sateita, kun Suomen yli kulkee voimakas sadealue jälleen kohti itää.

– Pohjois- ja Itä-Suomessa sataa lunta, lännessä ja etelässä vettä. Pohjoiseen saattaa kinostua jopa kymmenen senttimetriä uutta lunta. Myös Pohjois-Pohjanmaalle, Pohjois-Savoon ja Pohjois-Karjalaan tulee huomenna todennäköisesti juuri sen verran uutta lunta, että se kantaa jouluun asti. Länteen sen sijaan virtaa huomenna niin lauhaa ilmaa ja runsaita vesisateita, että tänään satavat lumet sulavat nopeasti pois, ennustaa Miina Manninen.

Sunnuntaina jopa +10 astetta

Lauantai on melko poutainen päivä, sunnuntaina Suomen yli kulkee jälleen sadealue itään. Sää lämpenee loppuviikolla huomattavasti koko maassa. Etelässä lämpötila nousee sunnuntaina jopa kymmeneen plusasteeseen, Lapissakin on enää vain muutama aste pakkasta.

– Lapissa voi tulla joko vettä, räntää tai lunta, mutta siellä lumitilanne on niin vankka, ettei sitä yksi vesisade huojuta. Maan keskivaiheilla tulee todennäköisesti vettä. Etelässä sateet tulevat pelkästään vetenä, eikä uutta kylmenemistä ole näkyvissä ennen joulua.

Ensi viikon alkupuolella tulee edelleen joitain sateita. Pohjoisessa sateet ovat todennäköisesti lunta. Maan keskiosan sateiden olomuotoa ei pysty vielä ennustamaan, joten siellä joulun lumitilanne on epävarma.

– Tietenkään jouluun asti ulottuva ennuste ei ole vielä tarkka. Matalapaineiden reitit elävät yhä jonkin verran. Tällä hetkellä kuitenkin näyttää siltä, että sää on liian lauhaa lumisateelle etelässä. On kuitenkin mahdollista, että ennuste muuttuu, sanoo Miina Manninen.

Paikkakuntakohtaiset joulun ennusteet ja sadetutka MTV:n sääsivustolla.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.