Musta Barbaari koki väkivaltaista kiusaamista: Teki rikosilmoituksen

Salil eka salil vika ja Kuka pelkää pimeet -hiteistään tunnettu räppäri Musta Barbaari (James Nikander) ja Prinssi Jusuf (Iyouseyas Belayneh) kampanjoivat koulukiusaamista vastaan.

Itäkeskuksen peruskoululla järjestettiin torstaina kiusaamisen ja väkivallan vastainen teemapäivä. Tapahtumaan oli kutsuttu nuoria artisteja keskustelemaan ja esiintymään. Paneelissa mukana olivat Stig, TCT, Musta Barbaari, Prinssi Jusuf ja Mila.

MTV.fi vieraili koululla jututtamassa räppäreitä. Musta Barbaari ja Prinssi Jusuf lähtivät mielellään mukaan puhumaan tärkeästä aiheesta. Useissa Helsingin kouluissa peruskoulunsa käyneet räppärit ovat kokeneet koulukiusausta lapsuudessaan eri muodoissa.

Vielä 90-luvulla tummaihoinen oppilas oli harvinaisuus koululuokassa ja erilaisuuteen suhtauduttiin negatiivisesti.

– Mitä erilaisempi, sitä enemmän kiusaaja saa susta juttua. Vähemmistöön on tietenkin helppo tarttua, ihon väri on niin näkyvä osa. Jostain ne kaikki haukkumasanat ja ”mene takaisin kotimaahasi” -huudot on opittu. Kukaan nuori ei suoraa ajattele niin, vaan ne on opittu jostain juurilta, Musta Barbaari kuvailee.

– Ei kiusaaminen kuitenkaan pelottanut, se oli vain sellaista selviytymistä, Prinssi Jusuf kertoo.

Prinssi Jusuf muistelee olleensa ainut tummaihoinen luokallaan. Barbaari puolestaan oli vapaa-ajalla ottanut yhteen erään pojan kanssa. Kuinka ollakaan kyseinen kaveri osui samalle luokalle, kun Barbaari vaihtoi koulua. Vapaa-ajan yhteenotto jatkui ovelalla tapaa kouluajalla.

– Välitunnilla, kun pelasimme eri joukkueissa, kävi hän erittäin fyysisesti päälle. Taklasi ikävästi , siinä olisi voinut oikeasti loukkaantua. Mutta eihän siitä mitään pahaa voinut hänelle seurata, koska se tapahtui kierosti futismatsin aikana.

Ollessaan viidennellä luokalla heitti ylemmän luokan oppilas Mustaa Barbaaria yhtäkkiä kivellä päähän.

– Olin itse silloin viidennellä luokalla ja tämä kivellä heittänyt oli kuudennella. Hän oli vain ottanut minut silmätikuksi päättänyt tehdä mitä teki. Mutsi sitten raahasi minut poliisiasemalle tekemään rikosilmoitusta.

Tällä tarinalla on kuitenkin onnellinen loppu.

– Ei  mennyt kauaa, pari päivää niin hän tuli pyytämään anteeksi ja pian meistä tuli kavereita.

Musta Barbaari saa olla kiitollinen muun muassa äidilleen. Hyvän kasvatuksen ja tuen myötä nimittely ja muu kiusaaminen ei kolahtanut nuoreen.

– Et ottanut sitä itseesi, meille oli kasvatuksen myötä kehittynyt niin paksu nahka. Kiusaaminen ei ikinä aiheuttanut meille mitään henkisiä ongelmia. Jos meitä kiusattiin, niin pystyimme antamaan takaisin. Mikään ei iskenyt meihin, Barbaari kertoo

Prinssi Jusuf tiivistääkin hyvin kaksikon ajatukset ja teemapäivän terveiset koululaisille.

– Jos kiusataan, niin asenne ratkaisee. Täytyy ymmärtää se, että sussa ei ole mitään vikaa. Pitää uskaltaa puhua ja viedä asioita eteenpäin. Puhu opettajille ja vanhemmille, asioita pystytään tekemään, hän kannustaa.

Lue myös:

    Uusimmat