Murhasta tuomittu teloitettiin Yhdysvalloissa – Kim Kardashian yritti estää viimeiseen asti: "Uskon, että hän on syytön"

50-vuotias Ivan Cantu tuomittiin kuolemaan yli 20 vuotta sitten serkkunsa ja hänen vaimonsa murhista. Oikeusjärjestelmän uudistuksia ajava ja Cantun syyttömyyteen uskova supertähti Kim Kardashian vetosi loppuun asti tuomion purkamiseksi.

Tuomio pantiin täytäntöön eilen 28. helmikuuta, kun Ivan Cantu teloitettiin tappavalla ruiskeella Texasin osavaltion toimesta. 

Cantu vakuutti viimeisillä sanoillaan olevansa syytön serkkunsa James Mosquedan ja sairaanhoitajaopiskelija Amy Kitchenin murhiin, kertoo CNN.

– Haluan osoittaa sanani Kitchensin ja Mosquedan perheille. Haluan teidän tietävän, etten koskaan tappanut Jamesia ja Amya, Cantu sanoi. 

– Ja jos olisin tappanut, jos olisin tiennyt, kuka sen teki, olisitte saaneet ensimmäisenä tietää kaikki tietoni, jotka olisivat auttaneet tuomaan oikeutta Jamesille ja Amylle, kuuluivat miehen viimeiset sanat. 

Veriset vaatteet todisteina

James Mosqueda oli oikeudenkäyntiasiakirjojen mukaan tunnettu huumekauppias. 

Marraskuun 4. päivä vuonna 2000 Mosqueda ja Amy Kitchen löydettiin kuolleina heidän asuntonsa makuuhuoneesta Dallasista. Molempien ruumiissa oli useita ampumahaavoja. 

Samana päivänä Cantu ja hänen tyttöystävänsä Amy Boettcher olivat lähteneet Dallasista perheensä luo toisaalle. Poliisi löysi heidän asunnostaan seuraavana päivänä verisiä vaatteita. 

DNA-analyysin mukaan veri kuului Mosquedalle ja Kitchenille. Oikeudessa Cantu katsottiin syyllisiksi murhiin ja hänet tuomittiin kuolemaan. 

Cantu ja hänen asianajajansa, mukaan lukien tosi-tv-tähti Kim Kardashian, väittävät, että Cantu on syytön, ja yli 150 000 ihmistä allekirjoittivat vetoomuksen, jossa vaadittiin teloituspäivän peruuttamista.

Avaintodistajat peruivat lausuntonsa

Cantu ja hänen asianajajansa väittävät, että osavaltion avaintodistajat antoivat oikeudenkäynnissä vääriä lausuntoja, jotka he myöhemmin peruivat. Heidän mukaansa uusien todisteiden valossa murhat tekivät huumekauppiaat, jotka olivat uhkailleet Cantua edellisenä iltana.

Isoa osaa uusista todisteista ei CNN:n mukaan kuitenkaan koskaan esitetty oikeudenkäynnissä. Sekä Cantun asianajajat että kolme valamiehistön jäsentä vaativat teloituksen keskeyttämistä, jotta uusien todisteiden arviointiin saataisiin lisää aikaa.

Myös Kim Kardashian vetosi tammikuussa Cantun pelastamiseksi.

– Kuulin Ivan Cantun tapauksesta sisar Helen Prejeanilta ja se todella kosketti minua, Kardashian kirjoitti X:ssä.

– Valtion päätodistajat antoivat vääriä todistajalausuntoja, jotka he myöhemmin peruivat, ja syyttäjä peitteli todisteita, joilla olisi ollut suurta panoarvoa. Jopa valamiehet haluavat nyt auttaa ja antavat tukensa Ivanin valituksille, sillä he uskovat, etteivät he ole saaneet oikeudenkäynnissä kuulla kaikkia todistajia, Kardashian kirjoitti.

"Joku, jonka uskon olevan syytön"

Syyttäjät ovat kuitenkin kiistäneet Cantun väitteet ja vedonneet siihen, ettei Cantu ole esittänyt uusia todisteita. 

Collinin piirikunnan syyttäjä Greg Willis kertoi "kiistattomiin todisteisiin" nojaten olevansa "täysin vakuuttunut siitä, että Ivan Cantu murhasi raa’asti" Mosquedan ja Kitchenin. 

Kuolemantuomio pantiin täytäntöön eilen, kun Cantun elämän päätettiin tappavalla ruiskeella Texasin osavaltion toimesta. Piirisyyttäjä Greg Willis sanoi teloituksen jälkeen, että Cantu "kohtasi oikeuden" sen jälkeen, kun tapausta oli tutkittu kattavasti yli kahden vuosikymmenen ajan, CNN kertoo. 

– Toiveikas rukoukseni on, että uhrien perheet, ystävät ja läheiset saavat kauan odotetun rauhan, Willis sanoi lausunnossaan.

Kim Kardashian puolestaan julkaisi X:ssä osanottonsa Cantun läheisille. 

– Ivan Cantu teloitettiin. Joku, jonka uskon olevan syytön mies. Rukoilen hänen perheensä ja läheistensä sekä kaikkien asianosaisten puolesta, Kardashian kirjoitti särkyneen sydänemojin kera.

Lue myös:

    Uusimmat