#muovitonsyyskuu – some kannustaa muovittomuuteen

Maapallo hukkuu muoviin ja muovipusseihin. Sosiaalisessa mediassa aihe herättää pöhinää ja liikehdintää. Ota osaa Muovittomaan Syyskuuhun.

Muovia, muovia, muovia.

Ahdistaako? Et ole ainoa. Yli 20 000 ihmistä osallistuu Muovittomaan Syyskuuhun. Tarkoituksena on vähentää omaa muovinkulutusta tai pyrkiä muovittomuuteen ja samalla kannustetaan muovin ja muovipussien uusiokäyttöön.

Miten muovipussin voi uusiokäyttää?

Inspiraatiota voi hakea esimerkiksi Muoviton Syyskuu-tapahtumasta, joka löytyy Facebookista. 

Facebookista löytyy myös MUOVIHAASTE-tapahtuma, jossa muovipussit ovat vääntyneet kantokaukaloksi kissalle, sisutuselementiksi, t-paidaksi ja katu-uskottavaksi punk-rock kassiksi.

Instagramista löytyy hakusanoilla #muovitonsyyskuu ja #parempivalinta arjen muovittomia ratkaisuita.

Pieni, paha muovipussi

Muovipusseista ohuet hedelmäpussit rasittavat luontoa kaikkein eniten ja niiden uusiokäyttäminen on harvinaisempaa kuin suurempien muovisten ostoskassien käyttäminen.

Ohuiden muovipussien käyttämistä voit vähentää esimerkiksi varaamalla mukaan kestopussin, johon keräät vihannekset ja hedelmät. Yksittäiset hedelmät voi punnita ilman pussia.

Ja ei, ei pakasteita pieneen pussiin.

Usein isot pussit päätyvät sekajätteen roskapusseiksi. Muovittoman Syyskuun aikana voi keskittyä siihen, että ei heitä roskapusseja pois ennen kuin ne ovat täynnä. Kauppaan mennessä mukaan voi ottaa kangaskassin, johon pakata ostokset.

Miten voi vaikuttaa käyttämänsä muovin määrään?

Kaupassa voi tietoisesti vältellä muoviin pakattujen tarvikkeiden ostamista. Muovipulloista luopuminen on helppoa - pestäviä ja kestäviä vesipulloja voi ostaa useista eri paikoista.

Pesuainevalinnoillakin on merkitystä. Shampoota ja saippuaa voi ostaa omaan pulloon monista ekokaupoista, usein vielä ekologisina pesuaineina. Tutustu myös kosmetiikkatuotteisiisi. Useat tuotteet sisältävät mikromuovia.


Lue myös:

    Uusimmat