Muovipussikiellolla hurja vaikutus – kankaiset kauppakassit terveysriski?

San Franciscon kaupungin muovipussikiellolla on tutkimuksen mukaan ollut merkittäviä negatiivisia vaikutuksia kansanterveyteen.

Penssylvanian ja George Mason -yliopistojen tutkimusten mukaan Yhdysvaltain Kalifornian San Franciscon kaupungin muovipussikiellolla on ollut ikäviä seurauksia. Tutkimuksen mukaan E.coli -bakteerin aiheuttamat ruokamyrkytyskuolemantapaukset ovat lisääntyneet jopa 46 prosentilla kiellon jälkeen. Kuolemantapaukset alkoivat lisääntyä vain kolme kuukautta sen jälkeen kun kielto tuli kaupungissa voimaan vuonna 2007.

Tutkijoiden mukaan muovipussikielto on ajanut ihmiset käyttämään yhä enemmän kankaisia kasseja kauppakasseinaan. Kankaisissa kasseissa ei ole itsessään mitään vikaa, mutta koska ihmiset laiminlyövät niiden pesemistä, lisääntyy ruoan saastumisen riski tutkijoiden mukaan huomattavasti.

Taudinaiheuttajat hävisivät pesussa

San Francisco on yksi maailman ensimmäisistä suurkaupungeista, jossa on otettu käyttöön ei-kompostoituvien muovipussien kielto. Käytäntöön siirryttiin asteittain ja täyskielto astui voimaan vuonna 2012. Jälleenmyyjät saavat edelleen myydä tukevampia, kompostoituvia muovipusseja sekä paperikasseja.

Vuonna 2011 tehdyissä Arizonan yliopiston tutkimuksissa havaitiin, että jopa 8 prosentissa uudelleenkäytettävistä kauppakasseista oli sisällä E.coli -bakteeria. Kun kangaskassit pestiin, hävisi niistä 99,9 prosenttia taudinaiheuttajista.

Monet muovipussien käytön vastustajat pitävät ylipistojen tutkimuksia kuitenkin epätarkkoina sekä harhaanjohtavina.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja