Muovipillit korvattiin paperisilla, mutta vakava riski jäi huomioimatta – Ruokavirastolta varoitus

Ruokavirasto varoittaa elintarvikepakkauksissa yleisiksi nousseiden paperipillien riskeistä. Viraston mukaan pillit voivat aiheuttaa pikkulapsille tukehtumisvaaran.

Ruokavirastosta muistutetaan, ettei pienten lasten tulisi antaa nauttia paperisilla pilleillä varustettuja elintarvikkeita valvomatta. Virasto kertoo saaneensa tietoon useita ilmoituksia paperipillien aiheuttamista tukehtumisvaaratilanteista. 

– Pikkulapset ovat nauttineet nestemäisiä elintarvikkeita pakkauksessa mukana olevilla paperisilla pilleillä, jotka ovat hajonneet pikkulapsen suussa pureskelun ja imeskelyn seurauksena ja aiheuttaneet tukehtumisvaaran. Jos paperia niellään, myös kemiallinen vaara on mahdollinen, Ruokaviraston tiedonannossa todetaan.

Paperipillit ovat yleistyneet EU:n muovikiellon myötä. EU:n ”pillidirektiiviksi” kutsuttu laki kieltää muun muassa kaikenlaiset muoviset, kertakäyttöiset aterimet ja pillit. Muovikielto astui voimaan heinäkuun alussa.

Ylen mukaan EU:n muovidirektiivin myötä kielletään kertakäyttöiset muovipillit, -aterimet ja -lautaset, muovivartiset vanupuikot, ilmapallojen varret, juomien sekoitustikut sekä hankalasti kierrätettävät oxo-hajoavat muovituotteet ja tietyt vaahdotetusta polystyreenistä valmistetut tuotteet. Direktiivi astui voimaan heinäkuussa 2021.

Paperipillejä on mukana esimerkiksi erilaisten velliruokien, mehujen ja marjasmoothieiden pakkauksissa. Ruokavirasto varoittaa pikkulasten vanhempia asiasta ja kehottaa tarjoamaan paperisilla pilleillä nautittavia ruokia ja juomia vain valvottuna tukehtumisvaaratilanteiden ehkäisemiseksi.

Ruokavirasto on myös pyytänyt kunnallisia elintarvikevalvontaviranomaisia huomioimaan kyseiset vaarat valvontatoimenpiteissään.

Lähteet: Ruokavirasto, Yle

Videolla: Poika nielaisi ilmapalloa puhaltaessaan muovipillin – kurkusta kuului hengittäessä vihellys


Lue myös:

    Uusimmat