Mullistus 1970-luvulla: Suomalainen erikoisuus myy edelleen hurjia määriä vuodessa

Suomen ensimmäinen valtakunnallinen palaleipä Reissumies täyttää tänä vuonna 35 vuotta.

1970-luvulla Suomessa elettiin perusmakujen maailmassa, jossa oliivit olivat eksotiikkaa.Vuonna 1978 markkinoille tuotiin Reissumies, Suomen ensimmäinen valtakunnallinen palaleipä. Valmistajan mukaan se suunniteltiin kuluttajalle helppokäyttöiseksi ja valmiiksi halkaistuksi leiväksi. Pieniä ruisleipäsiä oli valmistettu jo aiemminkin pienissä leipomoissa käsityönä. Jo ennen Fazerin Reissumiesta, Linkosuon leipomo ryhtyi ensimmäisenä Suomessa valmistamaan revittyä tuoretta ruispalaleipää. Vuonna 1974 Linkosuolla syntyi Eväsleipä, joka on edelleenkin yhtiön myydyin ruokaleipä.

Palaleipä on suomalainen erikoisuus

Revitty palaleipä on suomalaisen leipäkulttuurin erikoisuus ja sen menestys on kasvanut vuosien saatossa huikeisiin mittoihin. Palaleivän osuus on 40 prosenttia leivän kulutuksesta ja myydyin ruisleipä on revittyä palaleipää. Palaleipää on esimerkiksi pyöreitä, suorakaiteita, ovaalin- ja sydämenmuotoisia. Suomen suosituimmaksi leiväksi on noussut Vaasan Ruispalat, jotka tulivat valtakunnalliseen myyntiin vuonna 1993. Reissumies lukeutuu silti edelleen Suomen suosituimpien leipien joukkoon.

Reissumies tunnettiin 80- ja 90-luvuilla erityisesti mainoksista, joissa salskea erämies kulki Bablon levyttämän "Reissumiestä vaisto vie" -kappaleen tahtiin. Nykypäivänä suomalaiset syövät vuosittain noin 25 miljoonaa pakkausta Reissumies-leipää.

– Reissumies on paljon enemmän kuin ruisleipä − suomalaiset mieltävät hahmon eläväksi. Voidaan sanoa, että Reissumies on eräänlainen suomalaisten oma James Bond, johon miehet haluavat samastua ja naiset rakastua, kiteyttää senior brand manager Iisa Kunnala Fazerilta.

Reissumiehen pakkausta on uudistettu hienovaraisesti vuosien varrella. Keltainen väri on ollut mukana alusta lähtien. Ensimmäisissä pakkauksissa kuvana oli reppu keltaisella pohjalla. Reissumies-poika tuli pakkaukseen 80-luvulla. Reissumies on yksi Fazerin pääbrändeistä.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja