Mullanvaihdon ABC: Näin saat kukkasi kukoistamaan!

Kevät on otollista aikaa mullanvaihdolle, kun kasvit vasta odottelevat kukoistuskauttaan.

Mullanvaihto kannattaa vaihtaa keväällä, kun lepokausi on ohi, mutta kasvien uusi kasvukiri ei ole vielä aivan täydessä vauhdissa. Pääsääntöisesti huonekasvit eivät kaipaa mullanvaihtoa läheskään joka vuosi – sopivampi vaihtoväli on parin vuoden välein.

Multatarve näkyy yleensä päällekin päin: jos kasvi on näyttänyt nuutuneelta tai ruukku on täynnä juuria, on aika tehdä asialle jotain.

Multien vaihtaminen on kukille stressaavaa, mutta tarpeellista.

Vaikka operaationa mullanvaihto ei ole kovin hankala prosessi, rasittaa se jonkin verran kasvia itseään. Älä siis lähde soitellen sotaan – multaurakka kannattaa hoitaa suunnitelmallisesti alusta saakka, niin itse kasvitkin pääsevät vähemmällä.

1. Alkuvalmistelut

Kastele kasvi perusteellisesti pari päivää ennen mullanvaihtoa.

2. Eroon vanhasta mullasta

Aloita varsinainen mullanvaihto-operaatio kopauttamalla kukkaruukkua keveästi, jotta kasvi irtoaa varmasti paakkuineen siitä. Irrota irtomulta pois kasvin juuripaakusta, mutta varo visusti hajottamasta paakkua – muuten hennot uudet juuret vahingoittuvat.

Vanhemmista, puumaisista juurista voit jopa rapsutella multaa pois. Jos paakku on kauttaaltaan juurten peitossa, siirrä kasvi isompaan ruukkuun. Riittää, jos ruukku on halkaisijaltaan 2–3 cm isompi.

3. Salaojituksen aika

Juurten hapensaanti on tärkeää kasvin hyvinvoinnin kannalta. Salaojita ruukku laittamalla pohjalle karkeaa soraa, kiviä tai ruukunsirpaleita. Tämä avittaa turhaa kasteluvettä valumaan pois, eikä kasvi jää seisomaan veteen.

4. Uutta multaa kehiin

Lisää multaa salaojituksen päälle niin, että kasvi asettuu ruukkuun suunnilleen samalle korkeudelle kuin aiemminkin. Laita kasvipaakku keskelle ruukkua ja lisää uutta multaa sen ympärille ja pinnalle. Multapinta kannattaa jättää 1–2 senttiä alemmas ruukun reunasta. Tiivistä multaa varovasti painelemalla sitä hiukan.

5. Toipumisaika

Mullanvaihdon jälkeen kastele kasvi perusteellisesti. Kasvi vaatii totuttelua uuteen kasvialustaansa, joten anna sen toipua operaatiosta viileässä, mutta valoisassa paikassa noin viikon verran.

6. Paluu normaaliin

Kun toipumisaika on ohi, voit alkaa kastella kasvia normaalisti. Muutama viikko mullanvaihdon jälkeen on lannoituksen aika. Älä kuitenkaan hurauta kasvunedistäjää ruukkuun liikaa rehevämmän lopputuloksen toivossa – noudata lannoitetuotteiden ohjeita, niin takaat kasville parhaat kasvumahdollisuudet.

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat