Muistisairaus voi iskeä jo työiässä – nämä oireet ovat selkeitä varoitusmerkkejä

Dementia voi iskeä jo työiässä – milloin muistioireista pitää huolestua? 10:56
KATSO VIDEO: Työikäisten muistisairaudet: Mitkä ovat riskitekijät ja milloin pitää hakeutua lääkäriin?

Muistisairaudet saattavat puhjeta jo työiässä. Varhaisessa vaiheessa alkavista muistisairauksista ja niiden riskitekijöistä keskusteltiin Huomenta Suomessa.

Suomessa on noin 7 000 työikäistä, joilla on todettu muistisairaus. Työikäisille, eli alle 65-vuotiaille puhkeavista muistisairauksista keskusteltiin perjantaina Huomenta Suomessa Työterveyslaitoksen johtavan psykologi Teemu Paajasen ja Itä-Suomen yliopiston neurologian erikoislääkäri Eino Soljen kanssa.

Videolta kuulet, mitkä ovat suurimmat tekijät, jotka lisäävät riskiä muistisairauksiin varhaisessa vaiheessa. Lisäksi kerrotaan, milloin työikäisen pitää huolestua oman muistinsa toiminnasta.

Soljen mukaan Suomessa saatetaan todeta herkemmin varhaisen vaiheen muistisairauksia, koska terveydenhuoltojärjestelmä on niin kehittyneellä tasolla. Täällä muistisairauksia tunnistetaan paremmin.

– Kyse ei välttämättä ole siitä, että taudit olisivat meillä yleisempiä. Toisaalta meillä on joitain riskigeenejä, jotka lisäävät muistisairauksien esiintyvyyttä, Solje sanoo.

Paajanen muistuttaa, että puhuttaessa työikäisten muistisairauksista puhutaan hyvin erilaisista aivorappeumasairauksista. 

Milloin pitää huolestua oman muistinsa toiminnasta? Katso asiantuntijoiden keskustelu aiheesta kokonaisuudessaan jutun yltä.

Lue myös:

    Uusimmat