Muistelmat kirjoittanut Matti Ahde: Halusin käsitellä elämäni vaikeita aikoja

Entinen poliitikko Matti Ahde kertoo eläneensä rikkaan elämän. Hän haluaa muistelmateoksessaan antaa oman näkökulmansa myös elämänsä hankaliin aikoihin.

Kirjapiirin kymmenennessä jaksossa 7. joulukuuta vierailee entinen poliitikko Matti Ahde, joka on kirjoittanut Matti Ahde – Sähkömies -muistelmateoksen yhdessä toimittaja Timo Hakkaraisen kanssa. Ahde alleviivaa, että kyseessä on muistelmateos eikä elämäkerta. Ahde ehti toimia pitkän poliittisen uransa aikana kansanedustajana, sisäasiainministerinä sekä ympäristöministerinä.

– Muistelmia ei minun mielestäni voi kirjoittaa ennen kuin on jäänyt pois aktiivisista ruuduista, joita haluaa muistella. On parempi kuitenkin ottaa etäisyyttä, ettei ole enää itse keskiössä. Tämän takia päätin tehdä muistelmat juuri nyt, ja muistelmat pitää kirjoittaa kuitenkin ennen kuolemaa, Ahde sanoo.

– Kirja tehtiin sellaisella menetelmällä, että sanelin yli sata tuntia nauhalle. Timo Hakkarainen purki nauhat, ja lopulta me kävimme materiaalin yhdessä läpi. Halusin projektiin mukaan jonkun toisen henkilön, ja tämän kaltaisen prosessin seurauksena kirja sai muotonsa.

Muistelmien kirjoittaminen sekä houkutti että kauhistutti

Ahde kertoo, että hänelle ehdotettiin muistelmien kirjoittamista, mutta hän oli myös itse miettinyt, olisiko hänellä tarvetta kirjoittaa muistelmateos.

– En ollut alkuun varma, että lähdenkö mukaan tällaiseen prosessiin. Sitten ajattelin, että ehkä minunkin pitää tiedottaa, ainakin lähisukulaisilleni, että missä minä olen elämäni aikaa kuluttanut. Halusin myös ennen kaikkea käsitellä oman elämäni vaikeita aikoja ja kertoa oman tarinani niistä, Ahde sanoo.

Elämän vaikeilla ajoilla Ahde viittaa muun muassa vuoteen 2001, jolloin hänet erotettiin Veikkauksen toimitusjohtajan työstä, koska jotkin hänen naispuolisista alaisistaan syyttivät häntä ahdistelusta. Ahteen mukaan hänen teoksensa on aikakausikuvaus vuodesta 1945 vuoteen 2013, ja kirja kuvaa osuvasti, miten suomalainen yhteiskunta on muuttunut tuona aikana.

– Se on todella muuttunut paljon. Olen nähnyt muutoksen, ja lopulta olen saanut olla jonkun verran myös tekemässä ja vaikuttamassa tuohon muutokseen. Elämäni suuret käännekohdat ovat kirjan toinen kulma. Ne liittyvät osittain politiikkaan, osittain urheiluelämään, osittain Veikkaukseen ja osittain jopa oopperaan. Siellä on monta eri asiaa, Ahde sanoo.

Klassikkoteokset ja suomalaiset huumorin taitavat kirjailijat ovat Ahteen suosikkeja

Entinen poliitikko kertoo lukevansa paljon. Hän pitää erityisesti musiikki- ja urheiluaiheisista kirjoista, mutta esimerkiksi urheilua käsittelevää kirjallisuutta ei julkaista kovin paljon.

– Pidän kaunokirjallisuudesta erittäin laajasti sekä poliittisesta historiasta ja poliittisista muistelmista. Kirjailijoista voisin nimetä John Irvingin, joka on minun ja vaimoni yhteistä luettavaa. Kotimaisista kirjailijoista mainitsen Tuomas Kyrön ja Miikka Nousiaisen, sillä kyllähän minä haluan nauraa. Nousiaisen kirjoista erityisen maininnan saa Maaninkavaara, joka on sekä urheilukirjallisuutta että kaunokirjallisuutta samaan aikaan, Ahde kertoo.

Myös kaunokirjallisuuden perusklassikot ovat Ahteen suosikkeja. Ne muodostavat usein oopperalibrettojen perustan, mikä on oopperaa rakastavan Ahteen mieleen. Palatessaan omaan teokseensa entinen poliitikko tuumii, että hänen on vaikeaa nostaa teoksestaan jotain aivan erityistä muistelmaa muita tärkeämmäksi.

– Olen saanut elää aika monipuolisen ja rikkaan elämän, en tarkoita taloudellisesti mutta elämällisesti, joten historiassani on monia ikimuistoisia hetkiä, Ahde päättää.

Kirjapiiri AVAlla lauantaisin klo 17.30. Uusinnat maanantaisin klo 23.00.

Emmi Maaranen, emmi.maaranen(at)mtv.fi

Lue myös:

    Uusimmat