Muistatko vielä tämän legendaarisen lelun lapsuudestasi? Jos löytyy varastostasi, voit tienata hyvät taskurahat

Jos olet viettänyt lapsuuttasi 1970-, 1980- tai 1990-luvulla, olet ehkä potkutellut menemään legendaarisella Kurkkumopolla, jonka virallinen nimi on Kuueläin Kurkkumaasta. 

Muistatko sinä Kurkkumopon? Tämä potkumopoistaankin tunnetun Plaston valmistama sympaattinen vihreä otus on jälleen kovassa nosteessa erilaisissa kirpputoriryhmissä. Tällä hetkellä yhtä vintageyksilöä kaupataan Tori.fi-palvelussa "tarjousten perusteella" ja hinnaksi on merkitty huimat 200 euroa. Pyörillä varustettu pötkylä on tosin ollut myynnissä jo tammikuusta saakka, joten hinta on mahdollisesti arvioitu yläkanttiin.

Kolminumeroinen myyntisumma hyväkuntoisesta Kurkkumoposta ei kuitenkaan ole mitenkään mahdoton ajatus, sillä tuotetta ei enää valmisteta ja se on keräilijöiden ja fanien himoitsema lelu. 

Saammeko esitellä, Kuueläin Kurkkumaasta

Kurkkumopo herättää tasaisin väliajoin hilpeyttä ja nostalgista keskustelua esimerkiksi Facebook-ryhmissä. Kurkkumopolla pienenä kruisailleet muistelevat lämmöllä omaa mopoaan ja moni kertoo antaneensa vihreälle otukselle lapsuudessaan myös oman hellittelynimen. 

Ahvenanmaalaisen leluvalmistaja Plaston arkistoista selviää, että Kurkkumopon virallinen kataloginimi on ollut aikoinaan Kuueläin Kurkkumaasta. Kantri-lehden tietojen mukaan Plasto valmisti Kurkkumopoa vuodesta 1971 aina vuoteen 1988 asti. 

Jos kuva ei näy, katso se täältä.

Vaikka Kurkkumopo olisi edelleen varmasti myyntimenestys, se ei enää täyttäisi nykypäivän leluturvallisuusvaatimuksia. Kurkkumopolla oli paha tapa keikata vauhdissa ja heittää sillä potkuttelevat keulan yli kyydistä. 

– Maailman paras lelu, jos haluat että lapsesi kippaa eteenpäin ja lyö etuhampaansa lattiaan, luonnehdittiin Kurkkumopoa  vitsikkäästi suositussa Kasper Strömman -blogissa vuonna 2015.

Kantri-lehden mukaan Suomen Lelumuseo Hevosenkengässä järjestettiin vuonna 2012 Leluvaalit, joissa museovieraat ja museon verkkosivuilla vierailleet saivat äänestää suomalaisesta lelusuunnittelusta kertovan erikoisnäyttelyn ”Hyvät, pahat ja hassut lelut” parasta, pahinta ja hassuinta lelua. Ehdolla oli suomalaisia leluja 1890-luvulta nykypäivään. Hassuin lelu -äänestyksen voitti tuolloin ylivoimaisesti Kurkkumopo.

Lue myös:

Muistatko vielä Super Mario -pelin ja vanhan Nintendo-konsolin?

Miten sujuu Super Mario Bros Nintendolla 20 vuoden tauon jälkeen? 1:49

Lue myös:

    Uusimmat