Muistatko vielä? 27 vuotta sitten Euroviisujen yllättävä väliaikaesitys löi ällikällä miljoonat ja oli viedä päähuomion itse kilpailusta

Maailmanlaajuiseksi jätti-ilmiöksi noussut tanssishow Riverdance sai alkunsa vuoden 1994 Euroviisujen väliajalla. 

Vappuaattona vuonna 1994 oli käynnissä Euroviisujen finaali Irlannin pääkaupungissa Dublinissa. Finaalissa Suomea edusti CatCat kappaleellaan Bye Bye Baby, jonka myötä päädyttiin 22. sijalle 11 pisteen turvin. Finaalin voitti isäntämaa Irlanti kappaleella Rock n' Roll Kids, jonka esittivät Paul Harrington ja Charlie McGettigan.

Viisuesitysten lisäksi vuoden 1994 Euroviisut jäivät historiaan myös väliaikaesityksensä puolesta. Tyypillisesti Euroviisujen väliajalla esiteltiin isäntämaan perinteitä ja kulttuuria, mikä tarkoitti puolestaan monelle katsojalle esimerkiksi joko reissua jääkaapille tai vessataukoa. Tuolloin maailmalle esiteltiin kuitenkin ensimmäistä kertaa tanssiesitys nimeltään Riverdance, joka löi miljoonat katsojat ympäri maailman ällikällä. 

Irlantilainen tanssiryhmä esitteli perinteistä irlantilaista tanssia Bill Whelanin säveltämän musiikin siivittäminä. Soolotanssijoina toimivat 23-vuotias yhdysvaltalainen Jean Butler ja 36-vuotias irlantilais-amerikkalainen Michael Flatley. Katsojat ympäri maailman lumoutuivat hypnoottisista rytmeistä, joita kovakenkätanssijat esittelivät yhtenä joukkona.

Esityksen viimeisen tahdin hiljennyttyä Euroviisujen yleisö räjähti valtaviin suosionosoituksiin, jotka kestivät jopa viisi minuuttia. Seitsemän minuutin tanssiesityksen aikana tehtiin jotain, mitä ei oltu koskaan nähty: irlantilaista tanssia joka oli kiehtovaa, lumoavaa ja jopa seksikästä. 

Yhdeksän kuukautta myöhemmin 90-minuuttinen show oli syntynyt ja ympäri maailman kiertänyt Riverdance kerää suosiota kansainvälisesti yhä tänäkin päivänä. Alkuun Riverdancea tähdittivät samat soolotanssijat, jotka olivat ihastuttaneet Euroviisujen katsojia vuonna 1994: Butler ja Flatley.

Taiteelliset erimielisyydet johtivat kuitenkin siihen, että Flatley jätti Riverdancen taakseen jo vuonna 1996 perustaakseen oman The Lord of Dance -shown'saVuonna 1997 myös Butler jätti Riverdancen ja perusti myöhemmin oman Dancing on Dangerous Ground -shown'sa Flatleyn Riverdancessa korvanneen tanssiparinsa Colin Dunnen kanssa. 

Riverdancen alkuhetkistä Euroviisuissa on esitetty useita näkemyksiä: Flatleyn mukaan esiintyminen kilpailun väliajalla oli yksi hänen tanssijanuransa "puhtaimmista hetkistä". Butler on sen sijaan muistellut asiaa myöhemmin eri tavalla. 

– Siitä kohistiin valtavasti mutta en oikeastaan muista, että olisin ymmärtänyt mitä tapahtuu. Olin opiskelija, köyhä ja tiesin että tarvitsin rahaa. Ei siitä saanut paljon, mutta pystyin maksamaan lainani ja pienen matkan yliopistoaikaisen poikaystäväni kanssa. Siinä oikeastaan se, mitä muistan siitä, kuinka se kaikki alkoi, Butler kertoi vuonna 2014 Expressille antamassaan haastattelussa. 

Vaikka Butlerin ja Flatleyn yhteistyö soolotanssijoina vaikutti lavalla olevan saumatonta, kohisi kulisseissa alusta alkaen. Butler on syyttänyt vastatanssijansa olleen egoisti, joka halusi viedä huomion kaikessa ainoastaan itseensä. 

– Jos katsot videota, näet erot Michaelin ja minun reaktioissa. Hänen ilmeensä sanoo, että "tässä se on, olen saapunut". 

Alla olevalta videolta näet Riverdancen alkuperäisen esityksen vuoden 1994 Euroviisujen väliajalla. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja