Muistatko tämän? Mika Häkkinen hyppäsi ralliauton rattiin – kartturin ohje kaikui kuuroille korville

Mika Häkkinen valmistautui Tunturiralliin WRC-autolla joulukuussa 2002 – näin F1-mestari pyöritti Mitsubishiä jäällä 1:53
Mika Häkkinen valmistautui Tunturiralliin WRC-autolla joulukuussa 2002 – näin F1-mestari pyöritti Mitsubishiä jäällä.

Kalle Rovanperän ja Jonne Halttusen viime kaudella voittaman maailmanmestaruuden myötä uutta rallikautta odotettaneen Suomessa innokkaammin kuin pitkään aikaan. MM-sarja alkaa 19. tammikuuta tutusti Monte Carlosta, SM-sarja jo viikkoa aikaisemmin yhtä lailla perinteiseen tapaan Rovaniemeltä.

MAINOS

MM-ralli yksinoikeudella
MTV Katsomossa!

Latvian MM-ralli 18.–21.7.

Kaikki suorat ajolähetykset MTV Maxilla ja MTV Katsomossa kaudella 2024.

Pääkuvan videolla kuvaa Mika Häkkisestä testaamassa Mitsubishin WRC-tykkiä lumisissa olosuhteissa joulukuussa 2002. Jutun alla puolestaan tunnelmia Häkkisen Tunturiralli-debyytistä – F1-tähti ei välttynyt ongelmilta. 

Yksi mielenkiintoisimmista nimistä nyt jo 58. kerran ajettavassa Tunturirallissa on viime kaudella Japanin rallimestaruuden voittanut entinen F1-kuljettaja Heikki Kovalainen.

Koko SM-sarjan ensi vuonna kiertävä Kovalainen saa Rovaniemellä rinnalleen huippuluokan osaajan, kun kartturin penkkiin istuu MM-sarjan kaikkien aikojen kokenein (220 starttia) osallistuja, Jari-Matti Latvalan pitkäaikainen kartturi Miikka Anttila.

Kovalainen on kilpaillut Rovaniemellä kerran aiemmin. Vuonna 2015 tuloksena oli viitossija.

Suomalaiset F1-kuljettajat ovat muutenkin viihtyneet Rovaniemellä. Leo Kinnunen osallistui kilpailuun kaikkiaan 12 kertaa vuosina 1968–1981, Keke Rosberg kuusi kertaa 1999–2005, Jyrki Järvilehto kahdeksan kertaa 1999–2009, Mika Häkkinen viisi kertaa 2003–2009, Mika Salo viisi kertaa 2006–2019, Kimi Räikkönen kaksi kertaa 2009–2010 ja Valtteri Bottas kolme kertaa 2019–2021.

Juttu jatkuu kuvan alla. 

Kilpailun pitkäaikainen puuhamies, nykyisin järjestelytoimikunnan puheenjohtajana vaikuttava Heikki Poranen ja kumppanit ovat lähettäneet vuosien saatossa osallistumiskutsuja lukuisille huippukuljettajille, muun muassa Michael Schumacherille.

Kinnunen jopa voitti kilpailun kaksi kertaa vuosina 1972 ja 1979.

Vuonna 2009 mukana oli kerralla peräti neljä suomalaista F1-kuljettajaa: Järvilehto, Häkkinen, Salo ja Räikkönen. Myös viides, Rosberg, oli paikalla ja harkitsi osallistumista kolmen välivuoden jälkeen.

Sina-vaimo sai kuitenkin miehensä pään kääntymään

– Kun vaimo oli Keken mukaan todennut, että "katso mies peiliin", niin Keke kertoi hoksanneensa sieltä tuijottaneen 60-vuotiaan ukon, ja osallistuminen sai jäädä, Poranen kertoi pian 14 vuotta sitten.

Kahdeksannen ja viimeisen kerran mukana ollut Järvilehto vei tuolloin F1-kuljettajien herruuden yleiskilpailun yhdeksännellä sijallaan. Neljännen ja niin ikään viimeisen kerran Rovaniemellä kilpaillut Häkkinen oli 19:s. Hänen taakseen F1-kuljettajista jäi vain vaihdelaatikkovian takia keskeyttänyt Salo.

– Nyt taitaa jäädä nuoremmille nämä rallihommat, Häkkinen sanoi.

Kuusi vuotta aikaisemmin, nykyhetkestä lukien tasan 20 vuotta sitten, Häkkinen valmistautui ensimmäiseen Tunturiralliinsa, ja Tulosruutu oli paikalla.

Häkkinen sijoittui rallidebyytissään 29:nneksi.

Video: Ralliauton ratissa debytoinut Mika Häkkinen harmitteli Tulosruudun haastattelussa jättäneensä kartturinsa Arto Kapasen tärkeän nuotin huomioimatta.

Mika Häkkinen oli Tunturirallin tähti 2003 – yleisö hurrasi romuttamaansa autoa korjanneelle F1-mestarille:"Pamahti kovaa" 0:52

Lue myös:

    Uusimmat