Mainos

Muistatko tämän kuvan? Legendaarisesta suudelmasta tunnettu nainen on kuollut

Ikonisesta suutelukuvasta tunnettu nainen, Greta Friedman, on menehtynyt.

CNN:n mukaan Friedmanin kuoleman on vahvistanut hänen poikansa Joshua. Friedman oli menehtyessään 92-vuotias.

Friedman tuli tunnetuksi ikonisesta kuvasta, jossa toisen maailmansodan päättymistä riemuitseva sotilas nappasi hoitajan asuun pukeutuneen naisen syleilyynsä ja suuteli tätä. Suutelijat eivät tunteneet toisiaan lainkaan ennen kuuluista kuvaa.

Kuvan ottoaikaan Friedman oli 21-vuotias ja työskenteli hammaslääkärin apulaisena. Hän oli ollut Times Squarella, kun uutinen Japanin antautumisesta näytettiin mainostaululla.

– Yhtäkkiä merisotamies vain nappasi minut, Friedman kertoi kuvasta vuonna 2005.

– Kyseessä ei ollut niinkään suudelma. Se oli enemmänkin riemuitsemista siitä, ettei hänen tarvinnut enää mennä takaisin.

Legendaariseksi muodostuneen kuvan nappasi kuuluisa valokuvaaja Alfred Eisenstaedt. Kuva julkaistiin muutamaa viikkoa myöhemmin Life-lehdessä. Kuvan päätähtien henkilöllisyys pysyi kuitenkin pitkään julkisuudelta pimennossa.

Vasta vuosikymmeniä myöhemmin sekä Friedman että häntä suudellut merimies George Mendosa tunnistettiin kuvassa esiintyneeksi kaksikoksi.

– Syy siihen, miksi hän nappasi hoitajan asuun pukeutuneen oli se, että hän tunsi suurta kiitollisuutta hoitajia kohtaan, jotka olivat huolehtineet haavoittuneista, Friedman kertoi vuonna 2005.

Yksi nainen, kolme ehdokasta


Kuvassa suudelluksi naiseksi on luultu Friedmanin lisäksi kahta muutakin naista.

Vuonna 1970 Edith Shain kirjoitti kuvaaja Eisenstaedtille väittäen olleensa kuvan nainen. Kuvassa olleeksi naiseksi ilmoittautui myös Barbara Sokol.

Muun muassa Shain oli esillä laajasti julkisuudessa ja esiintyi myös kuvasta tehdyn patsaan julkistamistilaisuudessa.  Hän kuoli vuonna 2010.

Vuonna 2012 kuvaa tutkineet kirjailijat George Galdorisi ja Lawrence Verria tulivat kuitenkin siihen tulokseen, että kuvassa esiintyvä nainen on Friedman. Galdorisi ja Verrian päätelmä syntyi muun muassa naisten haastattelujen, valokuva-analyysin, taustatutkimuksen sekä kasvontunnistukseen erikoistuneiden asiantuntijoiden perusteella.

Kirjailijoiden mukaan esimerkiksi Shain ei voinut olla kuvan nainen pituutensa perusteella.

 

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja