Muistatko oudot viestit ja paketit, joita joku jättää ympäri Tamperetta? Oma löytö vei Lotan erikoiselle tutkimusmatkalle: "En ollut kuullut tästä etukäteen"

Kuka jättää outoja paketteja Tampereelle? 0:28
Video vuodelta 2018: Kuka jättää outoja paketteja Tampereella?

Netissä on jo vuosia keskusteltu "kulkutautisairaalan kirjeistä", joita löytyy erikoisista paketeista Tampereella. Kun Lotta löysi oman pakettinsa jouluna 2019, hän päätti tutustua kulkutautisairaalaan tarkemmin.

Kesällä 2018 Noora julkaisi sosiaalisessa mediassa kuvan korusta ja "kulkutautisairaalaan" viittaavasta lapusta, jonka hänen ystävänsä lapsi löysi Särkänniemestä. Samanlaisia, erikoisia kirjeitä erilaisten oheistavaroiden kanssa on löytynyt ennenkin. Katso video aiheesta ylhäältä!

Lotta Watia, 33, löysi oman pakettinsa Tampereelta Laikunlavan viereltä joulukuussa 2019. Paketti roikkui paikalla sijaitsevassa heijastinpuussa, johon saa tuoda ja viedä heijastimia.

– Jäin katsomaan puuta erityisen tarkasti, kun katsoin, onko siinä heijastimia. Silloin tämä paketti osui silmiin, Lotta kuvaa.

"Piti katsella ympärille, tarkkaileeko joku minua"

Hän otti paketin ja avasi sen. Sisältö oli samantapainen kuin usein ennenkin: erikoinen kirje, joka viittasi kulkutautisairaalaan, kaulakoru ja koriste, jossa oli teksti "Katri Vala".

– En ollut kuullut tästä etukäteen. Voi johtua siitä, että en ole alun perin kotoisin Tampereelta. Siksi paketti tuntui aluksi todella oudolta ja vähän pelottavalta. Piti katsella ympärille, tarkkaileeko joku minua. Mutta jouluyönä ei Tampereen keskustassa todellakaan ollut ketään, Lotta muistaa.

Google-haku paljasti pian pitkän nettikeskustelun, jossa kerrottiin samanlaisista paketeista. Keskustelijoiden mukaan paketteja on löytynyt Tampereelta satunnaisesti jopa viimeisen kymmenen vuoden ajan.

Päätti kuvata videon kulkutautisairaalasta

Mysteeri kiehtoi Lotan mieltä. Hän luki nettikeskusteluja ja kahlasi läpi kaiken tiedon, mitä Google-haulla kulkutautisairaalasta ja paketeista löytyi. Tampereen kaupunki oli jopa teettänyt vuonna 2009 noin 80-sivuisen raportin kulkutautisairaalan rakennushistoriasta.

– Luin sen ja opin alueesta todella paljon. Suositeltava raportti niille, joita aihe kiinnostaa enemmän!

Hän päätti kumppaninsa Antti Kannon, 31, kanssa kuvata videon kulkutautisairaalasta. Samalla voitaisiin tonkia esiin pakettien lähettäjää.

Katso video tässä:


"Tämä aihe oli erityisen kiinnostava, koska siihen liittyy mysteeri"

Lotta ja Antti perustivat Lanttimatkat-YouTube-kanavan kesällä 2016 lähtiessään pidemmälle Aasian reppureissulle. Kanavan nimi, Lanttimatkat, tulee sanaleikistä, joka viittaa Lotan ja Antin matkoihin.

Aiemmin videot ovat keskittyneet ulkomaanmatkoihin, mutta nyttemmin kotimaanmatkat ovat alkaneet viehättää.

– Kotikaupunki Tampere on meille erityisen rakas ja mielestämme paras kotimaankohde. Siksi haluamme esitellä myös sitä kiinnostavalla tavalla ja viedä paikkoihin, joista moni ei ole kuullutkaan. Tämä aihe oli erityisen kiinnostava, koska siihen liittyy mysteeri, Lotta sanoo.

Osa muisti olleensa potilaana kulkutautisairaalassa

Kulkutautisairaalan mysteeriä pohtivalle videolle kertyi pian tuhansia katsojia. Se otettiin hyvin vastaan.

– Yksi suosituimmista videoistamme on ollut kolme vuotta sitten Pohjois-Korean rajalla kuvattu video, joka oikeastaan on tunnelmaltaan aika samantyyppinen kuin tämä. Toisaalta taas toinen yhtä suosittu on ollut video, jossa maistetaan japanilaisessa Coco Curry -ravintolassa tulisia curryannoksia. Mysteerit, jännittävät ja kielletyt paikat sekä ruoka. Siinä varmaan se paras yhdistelmä, Lotta pohtii.

– Somessa mielenkiintoisimpia kommentteja olivat ne, kun ihmiset kertoivat olleensa potilaina kulkutautisairaalassa tai asuneensa siellä opiskelija-asuntolassa. Tällaisia omakohtaisia kokemuksia on aina mielenkiintoista kuulla.

Pakettien salaisuus ei paljastunut

Erikoisten pakettien salaisuus kuvausreissulla ei valitettavasti selvinnyt: rakennuksessa työskentelevä taiteilija kertoi, ettei ole niiden taustalla. Se ei ollut pettymys.

– Ei harmittanut. Joskus mysteerit on parempi pitää mysteereinä, Lotta sanoo.

– Todella vaikea uskoa mihinkään yhteen teoriaan, mutta olen ehkä kuitenkin sitä mieltä, että pakettien takana saattaa olla useampi ihminen.

"Kyseessä on kiinnostava kohde"

Lotan ja Antin suunnitelmana on tehdä jatkossa lisää videoita kiinnostavista kohteista Tampereella ja muuallakin Suomessa. Toiveena olisi löytää lisää vastaavia mysteereitä.

Lotta toivoisi, että kulkutautisairaalasta video innostaisi ihmisiä tutustumaan alueeseen. Kiinnostuneille Lotta vinkkaa, että sairaalalla on parasta vierailla sunnuntai-iltaisin, jolloin pääsee halutessaan tapaamaan alueella toimivia taiteilijoita.

– Kyseessä on kiinnostava kohde, ja toivottavasti sitä kehitetään yhä enemmän taiteelliseen suuntaan. Ehkä me saamme historiallisesta Kärysaunasta tulevaisuudessa tamperelaisen julkisen kaupunkisaunan!

"En ole ottanut kaulakorua tai koristetta käyttöön"

Oman "kulkutautisairaala-pakettinsa" sisältöä Lotta säilyttää kotona.

– En ole ottanut kaulakorua tai koristetta käyttöön, vaan ne ovat yhä edelleen paketeissaan ja aion ne sellaisenaan säilöä. Ehkä aihe otetaan joskus myöhemmin uudestaan käsittelyyn.

Lue myös:

    Uusimmat