Mainos

Juhannussää on aina pieni arvoitus, mutta ehkä näin hurjaa keliä ei ole luvassa: Muistatko tämän keskikesän juhlan räntäsateessa? Entä todellisen superjuhannuksen?

Vuoden 1999 juhannus oli sateinen, mutta samalla kaikkien aikojen lämpimin. Juhannusöinä on toisinaan saatu hytistä pakkasessa Etelä-Pohjanmaata myöten.

Vuoden 2018 juhannus oli viileähkö ja epävakainen koko maassa, mikä ei kuulosta lainkaan epätavalliselta suomalaiselta juhannuskeliltä.

MTV Uutiset kertoi aiemmin, että tulevan juhannuksen säistä on vielä epävarmuutta, mutta ennusteita odotellessa voi paneutua vaikkapa siihen, millaisia poikkeussäitä Suomen juhannusvuosissa takavuosina on ollut.

Vuonna 1999 koettiin säiden superjuhannus

Ilmatieteen laitoksen ilmastopalvelusta saatujen tietojen mukaan vuoden 1999 juhannus on ollut vaihtelevien säiden suhteen melkoinen superjuhannus.

Tuona juhannuksena on mitattu sekä korkeimmat lämpötilat että runsaimmat sademäärät. Ilmatieteen laitoksen asiantuntija kuvailee olosuhteita ”trooppisiksi”.

– Kotkan Pookinmäessä on ollut juhannusaattona 31,1 astetta, ja Ylämaan Ylijärvellä on juhannuspäivän ennätys, 32,5 astetta.

Kymenlaaksossa saatiin nauttia myös niin sanotusta trooppisesta yöstä. Lämpötila pysytteli Anjalan havaintoasemalla myös juhannusyön ajan yli 20:ssä asteessa. Tämä on Ilmatieteen laitoksen tietojen mukaan ainut havainto näin lämpimästä juhannusyöstä.

Satakunnassa satoi

Jos Kymenlaakso ja Etelä-Karjala nauttivat viime vuosituhannen viimeisenä juhannuksena porotuksesta, niin Satakunnassa tuli vettä, Ilmatieteen laitokselta kerrotaan.

– Suurin juhannuksen ajan sademäärä on mitattu vuonna 1999 Kokemäen Rausenkulman havaintoasemalta, 71,5 millimetriä. Myös Kokemäen Askolassa on tullut tuolloin reilusti vettä, 67,5 millimetriä.

Hän muistuttaa, etteivät tulokset välttämättä kerro koko totuutta:

– Sateet ovat luultavasti tulleet kuuroissa, ja muuten sää on voinut olla aurinkoinen.

Tämä pitää paikkansa: Karvialla ja Niinisalossa mitattiin samaan aikaan Satakunnan juhannuslämpöennätykset: 30,3 ja 30,1 astetta.

Keli on ollut siis täysin erilainen kuin sellaisena tasaisen harmaana juhannuksena, jolloin vettä on tihuuttanut hiljalleen pitkin viikonloppua.

Myös vuoden 1988 sateet vetävät vertoja ennätysluvuille. Silloin vettä on tullut 50–60 millimetriä niin Satakunnassa, Pohjanmaalla kuin Etelä-Savossakin.

Pakkanen on paukkunut juhannusöinä

0:41
Juhannusviikolla Kemijärvellä satoi räntää.

Hyisimmät juhannuslukemat on vähemmän yllättäen mitattu Lapin asemilta. Viime vuonna Kilpisjärvellä päästiin päiväsaikaan vain 1,2 asteeseen.

Valtakunnallisesti kylmin juhannus vuosikymmeniin oli kuitenkin vuonna 2014. Vuosi sitten MTV raportoi, että jo juhannusviikolla suomalaiset saivat niskaansa räntää jopa Hämeenlinnaa myöten.

Myöskään juhannusyönä ei kannattanut pelehtiä pelloilla kovinkaan vähissä vaatteissa: Kaisaniemen asemalta raportoitiin vuonna 2014 juhannuspäivän vastaisena yönä vain 6 plusasteen lämpötila, mutta pohjoisempana keli painui jo alle nollan.

Etelä-Pohjanmaalla sijaitsevan Alajärven Möksyn asemalta raportoitiin jopa -2,2 asteen pakkasesta.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja