Muista tämä kun matkaat Sotshiin!

Kiistellyt ja kaikkien aikojen kalleimmat olympialaiset alkavat huomenna, tosin tänään otettiin jo varaslähtö eri lajien karsinnoilla.

Suomen ulkoministeriö muistaa olympialaisiin matkaavia turisteja poikkeuksellisen yksityiskohtaisilla matkustusohjeilla.

Ohjeista kaikkein tärkein on MUISTA TURVALLISUUS. Syykin on selvä.

Turvallisuus

Sotshi sijaitsee lähellä Pohjois-Kaukasian epävakaata aluetta. Viime vuoden lopulla Volgogradissa Etelä-Venäjällä tehtiin kaksi pommi-iskua.

Pelko ja riski uusista terrori-iskuista olympiakisojen aikana on kasvanut - kaikkialla Venäjällä.

Erityisen varovainen Sotshissa kannattaa olla liikenteessä - junalla, metrolla ja bussilla matkustaessa.

Riskinsä on myös suurissa joukkotapahtumissa, turvallisuutta valvotaankin tiukasti kaikkialla Sotshissa.

Lentokentillä turvatarkastukset voivat viedä runsaastikin aikaa ja kaupungissa kisapaikoilla ne voivat hidastaa liikkumista ja ruuhkauttaa junia ja busseja.

Turvallisuuden ja ruuhkien vuoksi yksityisautoilua rajoitetaan Sotshissa ja kaupunkiin pääsee vain sisäministeriön luvalla. Luvat tarkastetaan kaupungin rajalla.

Matkatavaroita ei pidä jättää vartioimatta missään, ja passi ja muut matkustuspaperit kannattaa pitää aina mukana. Poliisilla on oikeus tarkistaa kenen tahansa henkilöllisyys. Jos tarkastukseen joutuu, kannattaa olla varovainen. Paperiasiat on parasta selvittää julkisella paikalla nousematta mihinkään autoon tai lähtemättä kenenkään mukaan.

Näiden erityisten turvaohjeiden lisäksi ulkoministeriö muistuttaa tavanomaisista vaaroista. Kameroista, kännyköistä, lompakoista, passeista ja muista arvotavaroistaan kannattaa pitää kiinni. Taskuvarkaita varmasti riittää. 

JOS JOTAIN SATTUU

Yleinen hätänumero Venäjällä on 112

Palokunta 01 (tai 010)

Poliisi 02 (tai 020)

Ambulanssi 03 (tai 030)

Suomen Moskovan suurlähetystön konsuliosasto +7495 787 4177

Suurlähetystön edustaja Sotshissa kisojen ajan +7 926 4354655

Ulkoministeriön päivystys +358 90 160 55551

 

Matkalla tarvittavat paperit

Viisumin ja passin lisäksi Venäjälle matkustava tarvitsee tukun erilaisia papereita.

Ulkomaalaisten on maahan tulessa täytettävä maahantulokortti, joka on välttämätön muun muassa hotelliin kirjauduttaessa. Kannattaa siis varmistaa, että saa kortin rajaviranomaisilta.

Kortti on tärkeä myös siksi, että se on esitettävä Venäjän maahanmuuttoviranomaisille rekisteröityessä.

Olympialaisten aikaan Sotshissa hotellit rekisteröivät automaattisesti kaikki asiakkaansa, mutta jos majoittuu esimerkiksi yksityisesti, rekisteröityminen on tehtävä itse vuorokauden kuluessa kaupunkiin saapumisesta.

Maahantulokortti on pidettävä koko ajan mukana ja maasta poistuttaessa se annetaan takaisin rajaviranomaisille.

Matkalle on hyvä ottaa myös kaiken kattava matkavakuutus. Vakuutusyhtiöstä voi myös selvittää, mitkä Venäjän kansainväliset lääkäriasemat se hyväksyy. 

Mitä muuta kannattaa muistaa?

Ennen olympiamatkaa ulkoministeriö suosittelee tekemään matkustusilmoituksen ulkoministeriön verkkosivuilla. http://matkustusilmoitus.fi/ tai http://reseanmalan.fi/.

Lisäksi läheisille kannattaa kertoa matkasuunnitelmista ja muista tärkeistä tiedoista, esimerkiksi passin tiedoista.

Kaikista tärkeistä papereista on hyvä ottaa mukaan kopit tai vaikka kahdet. 

Kulttuurierojen huomioiminen on myös turvallisuutta

Homoseksuaalisiin suhteisiin suhtaudutaan Venäjällä ristiriitaisesti.

Ulkoministeriö haluaakin muistuttaa matkalaisia Venäjällä viime heinäkuussa voimaan tulleesta laista. Sen mukaan eri ja samaa sukupuolta olevien suhteita ei saa rinnastaa eikä alaikäisille saa jakaa tietoa "ei-perinteisistä" seksuaalisuhteista. Kannattaa muistaa, että erilaisia vähemmistöjä kohtaan voi siis esiintyä suvaitsemattomuutta ja jopa väkivaltaa. 

Kisaliput

Kuten aina suurten urheilutapahtumien yhteydessä niin Sotshissakin väärennettyjä lippuja ja epärehellisiä lipunmyyjiä on liikkeellä runsaasti.

Liput kannattaa siis ostaa vain viralliselta jälleenmyyjältä.

Suomessa lippupaketteja olympialaisiin myy matkatoimisto Björk & Boström. http://www.bjork-bostrom.fi/fi/matkat/olympialaiset-2014.

Viiden päivän lippu-matka -pakettien hinnat vaihtelevat noin 2 300 eurosta 3 900 euroon. Hintaan sisältyy matkat, majoitus ja paketti kisalippuja.

Paralympialaisiin (7.–16.3.) lippupaketteja myy kansainvälinen eVenturaZone http://eventurezone.com/.

Muitakin virallisia lipunmyyjiä on, ne löytyvät Sochi 2014 -verkkosivuilta http://www.tickets.sochi2014.com/sochi2014.htm?affiliate=OW2&language=en.

On hyvä huomioida, että pääsylipun lisäksi kisapaikalle vaaditaan katsojapassi, Spectator Pass. Sen voi hakea osoitteesta https://pass.sochi2014.com/sochi/?locale=en#tab_main  tai https://pass.sochi2014.com/sochi/?locale=en

Sama passi on voimassa sekä olympialaisissa että paralympialaisissa.

Jos kisalippu jää saamatta, kisoja voi seurata suorina lähetyksinä suurilta valkokankailta niin Sotshissa kuin yli kymmenessä muussa kaupungissa ympäri Venäjää.

Majoitus

Jos kisoihin matkustaa omatoimisesti ja varaa majoituksen itse, kannattaa olla varovainen. Vuokrattavaksi saatetaan tarjota asuntoja tai hotellihuoneita, joita ei todellisuudessa ole olemassa. Hotellimajoituksen hinnat taas ovat olympialaisten aikaan korkeita ja majoitusta voi yksinkertaisesti olla vaikea löytää.

Runsaasti lisää yksityiskohtaisia ohjeita ja vinkkejä löytyy ulkoministeriön verkkosivuilta http://www.finland.org.ru/public/default.aspx?nodeid=48663&contentlan=1&culture=fi-FI.

Lisää uutisia olympialaisista MTV Sportin Sotshi-sivuilta.

Lue myös:

    Uusimmat