Muista puutarhan syysvalmistelut – säästäthän pudonneet lehdet

Syksy on loistava aika uudistaa puutarhaa ja valmistella sitä kevättä varten.

Kesä jää taaksepäin, lehdet putoavat ja kukat kuihtuvat. Puutarhassa ehtii kuitenkin vielä puuhata monenlaista ennen kuin maa jäätyy.

Istutus- ja kylvöaika

– Syksy on hyvä istutusaika perennoille ja puuvartisille. Kasvimaille kannatta kylvää esimerkiksi porkkanaa, mustajuurta ja persiljaa, vinkkaa puutarhuri, puutarha-agronomi ja Hyötykasviyhdistyksen toiminnanjohtaja Taina Laaksoharju.

Istutusten pohjalle ja päälle kannattaa ripotella hieman hiekkaa. Istutukset kannattaa merkitä kunnolla, että muistaa vielä talven jälkeen mitä kasvimaalta on nousemassa.

– Muistuttaisin myös naateista! Jos niitä ei halua syödä, saa niistä oivan typpipitoisen pintakompostin kasvimaalle.

Lehtien hyötykäyttö

– Kotipihojen puutarhasynti on rapsutella puiden ja pensaiden alustat liian siisteiksi, niin ettei sinne jää mitään eloperäistä, naurahtaa Laaksoharju.

Laaksoharju kannustaa hyödyntämään puista varisevat lehdet. Lehdet voi haravoida puiden ja pensaiden juureen ja katteeksi perennapenkkiin. Lehdet houkuttelevat matoja, jotka möyhivät maan kuohkeaksi.

Nurmikolle voi haravoida ohuen lehtikerroksen, jos taloudesta ei löydy lehtiä silppuavaa ruohonleikkuria.

Lehtiä ei kuitenkaan sovi laittaa liian paksulti mihinkään, etteivät ne aiheuta happivajetta.

Komposti ja lannoittaminen

Puutarhakompostit tuottavat maatunutta kompostiainesta, jota on hyvä levitellä syksyllä kasvimaille. Laaksoharju kannustaa kaksiosaiseen kompostiin, toista puolta voi täyttää sillä aikaa kun toinen muhii. Kompostia kannattaa möyhiä säännöllisesti ja kuivista lehdistä saa kompostiin hyvää, ilmavaa väliainetta.

– Lannoittamisessa suosin syksyisin lehtiä ja kompostia. Kasvimaiden kasvua kannattaa tarkkailla. Turha lannoittaminen rasittaa maaperää. Nurmikon kanssa käytän lannoitetta, koska se tarvitsee paljon typpeä, ohjeistaa Laaksoharju.

Talvivalmistelut

– Herkempiä kasveja pitää vähän hyysätä, Laaksoharju naurahtaa. Köynnösruusut voi esimerkiksi laskea maahan ja suojata talvelta joko katteella tai ostettavilla pakkaspeitteillä. Oljet ovat myös hyviä eristämään.

Laaksohaju ei usko että kasvien leikkaamisen suhteen tulisi olla liian orjallinen, mutta satoa tuottaneet vadelmat tulisi leikata ainakin. Hän muistuttaa myös aina kasveja leikatessa leikkaamaan kokonaisen oksan kerrallaan.

– Perennoita ei kannata leikata alas, vaan kannattaa jättää talventörröttäjiä. Pakkanen kohdistuu tuolloin varteen, eikä kasvin juureen, vinkkaa Laaksoharju.

Perennoiden jakamisessa on hyvä muistaa, että syksyisin jaetaan ne jotka kukkivat keväisin, ja keväällä taas ne jotka kukkivat syksyisin.

 

 

Lue myös:

    Uusimmat