MTV3 testasi: Samsung Galaxy S III tähtää tulevan iPhonen kukistamiseen

Tästä on kännykkäpiireissä kohistu koko alkuvuoden ajan: Samsungin uusi Galaxy S III Android-älypuhelin julkistettiin viime kuussa Lontoossa kovan ennakkohypetyksen saattelemana.

Häly puhelimen ympärillä on ymmärrettävää, sillä uutuudesta odotetaan manttelinperijää Samsungin huippusuositulle Galaxy S II -älypuhelimelle, ja samalla kovan luokan vastusta tuloaan tekevälle Applen seuraavan sukupolven iPhonelle.

Odotukset luurin suhteen ovat siis ennätyskorkealla, mutta pystyykö Samsungin uutuus vastaamaan haasteeseen kompuroimatta? MTV3 otti asiasta selvää.

Pehmeämpi ajattelumalli näkyy muotoilussa

Samsung pyrki heti julkistustilaisuudessa luomaan Galaxy S III -puhelimesta ihmisläheisen ja luonnonläheisen kuvan. Julkistustilaisuudessa pääosaa esittivät käyttökokemus ja palvelut eivätkä niinkään luurin sisältämät tekniset ominaisuudet.

Tietynlainen pehmeämpi ajattelumalli on ulotettu myös puhelimen muotokieleen. Galaxy S III on nimittäin muotoiltu hyvin pehmein linjoin.

Suurella 4,8-tuumaisella kosketusnäytöllä varustettu luuri on noin 7 senttiä leveä ja lähes 14 senttiä korkea. Paksuutta on kuitenkin vain 8,6 mm, joten kokonaisvaikutelma säilyy yllättävän hillittynä ja luuri kulkee vaivatta hieman ahtaammassakin taskussa.

Kyseessä on selvästi sirompi laite, kuin joulukuussa testattu , joka seikkailee 5,3-tuumaisella näytöllään kännyköiden ja tabletkoneiden välimaastossa.

Plussaa

Miinusta

Painoakin on vain 133 grammaa. Kevyt olemus ei saa luuria kuitenkaan tuntumaan lelumaiselta tai halvan oloiselta.

Pyöristetyt reunat tuntuvat mukavalta kädessä, mutta monien käyttäjien käsiin näin suurella näytöllä varustettu puhelin tuntuu luultavasti jo liian isolta.

Sileäpintainen leveä luuri tuntuu myös käytettäessä välillä luiskahtelevan kädessä, etenkin jos puhelinta pitelee kädessään aivan laitteen alareunasta, jolloin laitteen painopiste jää liian ylös.

Suuren näytön koskettelu yhdellä kädellä pidettäessä ei ole kaikilta osin täysin vaivatonta. Sormi ei yhdellä kädellä käytettäessä yletä kunnolla näytön kaikkiin reunoihin. Monessa tapauksessa laitteen käyttö onkin käytännöllisempää kaksin käsin.

Muovikin voi tuntua laadukkaalta hyvin viimeisteltynä

Galaxy S III on ilmeeltään pelkistetyn tyylikäs. Muovisesta rakenteestaan huolimatta laite vaikuttaa erittäin hyvin viimeistellyltä ja laadukkaalta laitteelta.

Esimerkiksi puhelimen irrotettava takakansi on edeltäjänsä Samsung Galaxy SII:n tapaan suorastaan paperin-ohutta muovia. Kansi naksahtaa kuitenkin kiinni pohjaan erittäin tiiviisti eikä tunnu lainkaan heiveröiseltä tai natisevalta.

S III:ssa on käytetty laatuvaikutelmaa lisääviä kromattuja yksityiskohtia kuulokkeen, takakaiuttimen ja taustakameran ympärillä.

Laiteen reunoja kiertävä hopeinen kehys on muotoiltu näyttämään sivusta katsottuna kaarevalta, vaikka itse laite ei olekaan ns. "banaanimallinen".

Pohjasta löytyy Micro USB -liitäntä mm. latausjohtoa varten. Oikealla reunalla on virtakytkin ja vasemmalla reunalla äänenvoimakkuusnäppäimet. Oikeassa yläreunassa on kuulokeliitäntä.

Kaiken "inhimillisyyden" takana on tekniikka

Vaikka Samsung mainostaakin uutuuspuhelintaan "inhimillisenä" ja ihmisläheisenä laitteena, niin loppujen lopuksi kyseessä on kuitenkin sataprosenttisesti tekniikalla täytetty laite.

S III sisältää pitkälti kaikki nykypuhelimen ajateltavissa olevat ominaisuudet NFC-yhteyksistä lähtien. Tosin nopeata 4G yhteyttä ei vielä tässä vaiheessa ole saatavilla Suomessa myytävissä malleissa.

Nykytrendin mukaisesti S III:ssa hyrrää 1,4 GHz Exynos 4 -neliydinsuoritin. Muistia testilaitteessamme on 16 Gt, josta tosin käyttöjärjestelmä haukkaa noin 5Gt:n siivun.

Takakannen alta micro-SIM korttipaikan ja irrotettavan akun vierestä löytyy kuitenkin ylimääräinen MicroSD-muistikorttipaikka, joka tukee 64Gt:n muistikortteja. Laitteen omistajille tarjotaan myös 50Gt:n ilmainen verkkotallennustila Dropbox-palvelun kautta. Tallennustilan ei siis heti pitäisi täyttyä.

Laitteen puheajaksi luvataan 2G-verkossa jopa yli 22 tuntia. Valmiustila 3G verkossa on 770 tuntia. Mutta luvut ovat lukuja: Käytännössä puhelin pitää muiden nykyälypuhelimien tavoin laittaa lataukseen päivän päätteeksi pelkän normaalikäytön jälkeen.

Suuren palan akusta haukkaa valtava 4,8-tuumainen Super Amoled näyttö, jonka tarkkuus on 720 x 1280 pikseliä.

Akun puhti ei valu näytön osalta harakoille, sillä Galaxy S III:n näyttö tarjoaa käyttäjälle loistoa koko virran edestä. Näytön kuvanlaatu on kerrassaan upean terävä ja se edustaa ominaisuuksiltaan kiistatta kännykkänäyttöjen parasta luokkaa.

Valtavan näytön tuottamat värit ovat kirkkaat ja kontrasti on loistava. Erityisesti tarkka näyttö pääsee oikeuksiinsa nettikäytössä ja teräväpiirtovideoita katsellessa.

Toinen akun virtaa sieppaava komponentti on tehokas neliydinprosessori. Tässäkään tapauksessa akun virta ei mene hukkaan, sillä laitteen käyttö on viiveetöntä ja sujuvaa joka tilanteessa. S III ei testailumme aikana takkuillut missään vaiheessa. Tehoja tuntuu riittävän vaikka muille jakaa.

Perustason toimivaa kameratekniikkaa

Laitteen 8 megapikselin takakameralla voi kuvata 1080p -teräväpiirtovideoita. Etukameran tarkkuus on 1,9 megapikseliä ja sillä voi puolestaan kuvata 720p-videoita.

Kameran toiminta vaikutti testissämme erittäin nopealta. HTC One X:n tavoin SIII:n kameralla voi ottaa stilli-kuvia samaan aikaan kun nauhoittaa videota.

Kameran kuvanlaatu on nykypuhelimien hyvää perustasoa ja se riittää varmasti enemmän kuin hyvin peruskäyttäjälle

Pienistä kehyksistä myös pieniä ongelmia

Ns. ekosysteemitaistelun seurauksena kännyköiden tarjoama käyttökokemus on noussut markkinoinnissa etusijalle. Ja tottahan on, että hienoista teknisistä ominaisuuksista ei ole peruskäyttäjälle paljoakaan hyötyä, jos laitetta on vaikea käyttää.

Samsung Galaxy S III:ssa on käytössä Googlen Android -käyttöjärjestelmän viimeisin 4.0 Ice Cream Sandwich -versio, jota on terästetty Samsungin omalla TouchWiz 5 -käyttöliittymällä.

TouchWizin avulla Samsung on luonut Android-käyttöjärjestelmään omaa ilmettään. TouchWiz toimii Androidin ohessa saumattomasti ja luo aiempien versioiden tavoin eheän kokonaisuuden.

Galacy S III:n peruskäyttö on helppoa, joskaan ei aivan yhtä suoraviivaisen yksinkertaista kuin iPhonella. Joka tapauksessa Galaxy S III:n toimintalogiikan omaksuu nopeasti ja käyttöliittymän valikot ovat pelkistetyn selkeitä ja silmää miellyttäviä.

Kosketusnäytön alapuolelta löytyy fyysinen "kotinäppäin" sekä hipaisulla toimivat "paluu" -painike ja valikkopainike, joiden käyttö luonnistuu johdonmukaisesti joka tilanteessa.

Näyttöä reunustavia minimaalisia kehyksiä lukuun ottamatta koko laitteen etuosa toimii käytännössä jonkinlaisena kosketukseen reagoivana pintana. Kun laitetta pitelee kädessä, niin kämmen tai sormi osuu helposti tahattomasti hipaisupainikkeille tai näytön reuna-alueelle, jolloin tulee tehtyä virhekomentoja ja painalluksia. Tämä vaatii käyttäjältä hieman tavanomaista enemmän totuttelua.

Ominaisuuksia moneen makuun

Tämän tason älypuhelin tarjoaa jo niin paljon ominaisuuksia, että kaikkien toimintojen täydellinen sisäistäminen voi viedä aikaa. Ensimmäinen ajatus tottumattomalla käyttäjällä saattaakin olla, että miten näitä kaikkia ominaisuuksia voi koskaan oppia käyttämään kitkattomasti?

Hienous piileekin siinä, että kaikkia ominaisuuksia ei tarvitsekaan hallita täydellisesti. Galaxy S III:n peruskäyttö on erittäin helppoa, mutta laite tarjoaa kattavia lisäominaisuuksia joka lähtöön.

Eräs mielenkiintoinen uusi ominaisuus on Smart Stay, jonka avulla puhelin tarkkailee etukameran avulla käyttäjän kasvoja. Näytön taustavalo ei sammu, mikäli kamera havaitsee käyttäjän silmäilemässä kännykkää.

Kirkkaassa tilassa ominaisuus tuntui pelaavan hyvin, mutta hieman hämärämmässä tilassa kamera ei havainnut käyttäjää ja näyttö sulkeutui säädetyn ajan jälkeen, kesken nettiartikkelin lukemisen.

S Voice -äänitunnistuksella voi puolestaan puheen avulla tehdä nettihakuja, muistiinpanoja, kalenterimerkintöjä ja vaikkapa lähettää tekstiviestejä.

Tämä ominaisuus ei kuitenkaan vaikuttanut aivan Applen Siri-ääniapurin veroiselta ja siitä puuttuu tietynlainen inhimillinen "humoristinen pilke".

Monissa tapauksissa tuntuikin olevan helpompaa ja varmempaa tehdä halutut toiminnot käsin. Ja etenkin suomalaisittain englantia mongertavan toimittajan kanssa S Voicella tuntui ajoittain olevan tulkitsemisongelmia, ominaisuus kun ei tue Suomen kieltä.

Yksi tämän hetken parhaista ja monipuolisimmista puhelimista

Samsung Galaxy S III on tällä hetkellä yksi ehdottomasti parhaista älypuhelimista markkinoilla. Se muistuttaa monin paikoin hiljattain testaamaamme niin ulkonäkönsä kuin ominaisuuksiensa puolesta.

Applen iPhone 4S alkaa tässä joukossa näyttää jo hieman ikääntyneeltä. Etenkin suurista näytöistä pitäville iPhonen 3,5 tuuman näyttö jää liian pieneksi. Galaxy S III haastaakin ominaisuuksillaan jo seuraavan sukupolven iPhonen.

Toisaalta nykyisten lippulaivapuhelinten jättinäytöt eivät ole läheskään kaikkien käyttäjien mieleen. Suuri näyttö hankaloittaa kosketusnäytön käyttöä yhdellä kädellä ja tekee puhelimesta väistämättä isokokoisen.

Samsung Galaxy S III puhelimeen perehtyessä käyttäjää kohtaa todellinen ominaisuuksien tulva, joka saattaa jopa ahdistaa tekniikkakammoisuuteen taipuvaisia käyttäjiä. Laitteen peruskäyttö on kuitenkin erittäin yksinkertaista ja ominaisuuksiin perehtymisessä voi edetä oman kiinnostuksen mukaan.

Galaxy S III maksaa noin 630 euroa, eli mistään halvasta lystistä ei ole kyse

Jos olet hankkimassa puhelinta, jolla teet lähinnä puheluita ja satunnaista surffailua, on markkinoilla halvempiakin vaihtoehtoja. Mutta jos etsit netti- ja elokuvakäyttöön optimoidulla näytöllä varustettua tulevaisuuden tarpeet täyttävää tehohirmua kaikilla herkuilla, kannattaa S III pitää harkinnassa.

Lue myös:

    Uusimmat