Mainos

MTV3 Myanmarin rajalla: Puhdas vesi uhkaa loppua

MTV3:n toimittaja Petri Saraste on Myanmarin rajalla, kuuden tunnin ajomatkan päässä Bangkokista. Hän raportoi sieltä ja kertoo, että avustusmielialan sijaan maassa vallitsee tiukka sotilaisjuntan ylläpitämä järjestys.

-Täällä on hyvin köyhää, kaikesta on pulaa ja asumukset ovat heikkoja.

Kaduilla ei näy Sarasteen mukaan avustusjoukkoja tai yleistä paniikkia, vain sotilassaattueita partioi siellä täällä.

-Vaikuttaa siltä, että tärkeämpää kuin avustustoiminta, on yleisen järjestyksen säilyttäminen.

Rajanylityspaikoilla Saraste ei ole myöskään nähnyt avustuskuljetuksia.

- Suurin osa kansainvälisistä avustuksista menee lentoteitse, enkä ole nähnyt 600km ajomatkalla yhtä ainutta kansainvälisen avustusjärjestön rekkaa.

Suurin yleistä mielialaa synkistävä asia on, että ihmiset eivät edelleenkään tiedä, missä heidän omaisensa ovat, vaikka onnettomuudesta on jo kahdeksan päivää.

- Thaimaan puolella olevat 2 miljoonaa myanmarilaista haluaisivat kovasti auttaa sukulaisiaan ja maanmiehiään, mutta he eivät pääse rajan yli.

Suurin osa Thaimaassa olevista myanmarilaisista ovatkin laittomasti maassa, eikä heillä ole rahaa tai mahdollisuuksia lähteä kotimaahansa.

Hyönteisten levittämät taudit, kolera ja malaria, tappavat ihmisiä Myanmarissa vielä pitkään. Juomavesi on saastunutta, ja merivesi on huuhdellut pellot. Puhtaan veden puute on ankara, ja taudit leviävät koska ihmiset juovat janoonsa mitä tahansa.

- Eihän ihmisillä ole edes astioita, mistä syödä saamaansa ruoka-apua. Sitä laitetaan likaisiin muovipusseihin tai astiohin, joita jostain on löytynyt. Tärkeintä olisi saada puhdasta vettä, Saraste kommentoi.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.