MTV vieraili Suomen viimeisessä kauppalaivassa – tältä näyttää vuonna 1972 seilaamaan lähtenyt meren päällä liikkuva kauppa

Tältä näyttää Suomen viimeinen kauppalaiva – kauppiaana toiminut 58 vuoden ajan sama henkilö 4:55
Tältä näyttää Suomen viimeisessä kauppalaivassa – kauppias ja kapteeni kertovat kauppalaiva Christinasta.

Kauppalaivat ovat katoava kansanperinne. Suomessa toimii edelleen yksi kauppalaiva, jonka asiakkaina ovat pääasiassa kesämökkiläiset ja saarien asukkaat.

Helsingin Karhusaaressa kelluu kotisatamassaan kauppalaiva Christina, jonka ympärillä käy kova kuhina. Kauppalaivaan lastataan päivän myytäviä tuotteita.

Laivan hyllyjä täytetään perinteisimmillä elintarvikkeilla, mutta tarjolla on myös tuoreita tuotteita, kuten pullaa ja paikallisen kalastajan savustamaa kalaa.

Vilske kauppalaivan ympärillä rauhoittuu, kun tuotteet on saatu hyllytettyä ja laiva on valmiina matkaan.

Kauppalaiva Christina aloitti toimintansa vuonna 1972, minkä jälkeen se on palvellut saarelaisia joka kesä. Laivan kipparina vuodesta 1997 toiminut Enska Mäntylä kertoo kauppalaivalla olevan kolme eri vakioreittiä, joita laiva kiertää. Reitit sisältävät noin 20 eri saarta.

– Meillä on aikataulut kysynnän mukaan. Välillä ruuhkaa on enemmän, kertoo Mäntylä.

Hänen mukaansa kauppalaiva ei ole välttämättä kannattavaa liiketoimintaa, mutta kauppalaiva on heille enemmän elämä kuin pelkkä liiketoiminta.

Eletään vuosi kerrallaan

Kauppalaiva Christinan kauppias Siv ”Dockan ” Ahosen mukaan hyvin moni asiakas on tullut heille tutuiksi vuosien mittaan.

– Luulen asiakkaiden tykkäävän kauppalaivastamme. Uskon sen olevan monelle surunpäivä, kun lopetamme toimintamme, sanoo Ahonen.

Ahosen mukaan kuitenkaan vielä ei ole tietoa lopetuksesta, vaan he katsovat tilanteen aina vuosittain talvella.

– Vietämme aina ensiksi joulun rauhassa, minkä jälkeen alamme kasaamaan porukkaa ensi kesää varten.

Katso ylhäällä olevalta videolta, kun kauppalaiva Christinan kippari ja kauppias muistelevat tapahtumia vuosien varrelta.

Lue myös:

    Uusimmat