MTV vieraili "Malmin noidan" kellarissa – Minna on harjoittanut noituutta jo yli 30 vuotta: "Ymmärrän, että osalle tämä on mambojamboa"

Tällaisellako noidat lentävät?  Völvan kellarin völva esittelee tärkeimmän työkalunsa: Noidan sauvan 0:33
Tällaisellako noidat lentävät? Völvan kellarin völva esittelee tärkeimmän työkalunsa: Noidan sauvan

Jo 30 vuotta noituutta harjoittanut Minna Lindblom uskoo aina olleensa noita. Viime kesänä hän ryhtyi yrittäjäksi ja perusti Malmille Völvan kellarin, jossa noituutta ja shamanismia harjoittavat voivat kokoontua yhteen ja oppia uutta. 

Suomi on noitaista kansaa. Kenen tahansa kanssa puhut, löytyy lähes jokaisen suvusta joku, joka on isoäidin tarinoiden mukaan harjoittanut noituutta tai toiminut kylänsä parantajana. Samaa mieltä on myös noitana tänä päivänä työkseen toimiva Minna Lindblom.

– Meillä on se historia, että joka kylässä on voinut olla useampi shamaani tai noita, Minna muistuttaa.

Suomessa noituuteen on Minnan mukaan suhtauduttu aina suhteellisen neutraalisti. Kun Yhdysvalloissa noituus on jopa poliittista ja Euroopassa sen harjoittamista paheksutaan demonisena, Suomeen shamanismi ja kylän arvostetut parantajanaiset ovat aina kuuluneet. Jos uskoo siihen, että noituus periytyy verilinjan mukaan, voisi siis kuvitella, että Suomessa on nykyisin todella monta taidoistaan tietämätöntä noidanalkua.

– Meillä on aina ollut sellainen shamanistinen pohjavire. Ne menevät limittäin ja lomittain. Melkein jopa sanoisin, että suomalainen shamaani on noita, Minna pohtii.

Suomi on noitaista kansaa - Shamanistinen noita Minna perusti Malmille Völvan kellarin: ”Ymmärrän, että osalle tämä on mambojamboa” 5:55

Mitä työvälineitä noita tarvitsee? Entä voiko kenestä tahansa tulla noita? Videolla Völvan kellarin völva esittelee työvälineitään ja kertoo millaista nykyajan noidan elämä on.

Ovatko noidat pahoja?

Minna kertoo olevansa Völvan kellarin völva, skandinaavista traditiota edustava shamanistinen noita. Outoja termejä on monta ja moni niistä kuulostaa hiukan vieraalta. Minna kertoo, että noidalla on suomen kielessä monta nimitystä, kuten tietäjä, parantaja ja myrrysmies. Völva on skandinaaviseen perinteeseen liittyvä noita ja näkijä. Mikä sitten on Völvan kellari? Siitä lisää tuonnempana.

Noituus on Minnalle tapa hahmottaa maailmaa, vähän kuin elämäntapa ja elämänkatsomus. Uskonnoksi hän ei suoranaisesti noituutta rinnasta. Myöskään pahuus ei kuulu noituuteen, vaikka mediassa ja elokuvissa noidat esitetäänkin usein tarinoiden pahiksina. Pahuus kumpuaa jostain muualta.

– Se liittyy meidän ominaispiirteisiimme, Minna toteaa.

"Ymmärrän, että osalle tämä on mambojamboa"

Minna kertoo, että noitien tarkoitus ei ole puuttua toisten ihmisten elämään millään tavalla. Pahuutta on maailmalla varmasti erilaisissa muodoissa, mutta noituuden kanssa sillä ei pitäisi olla mitään tekemistä.

– Se, liittyykö se noituuteen, vai ihmisen ahneuteen ja pahuuteen, on sitten ihan toinen asia, Minna sanoo.

Pahaa tai ei, shamanistinen noita herättää varmasti ennakkoluuloja, vaikka päiväsaikaan ei kävelisikään kauppakeskuksessa harsoihin ja shaaleihin verhoutuneena vahvat meikit naamassa ja manaisi loitsuja suupielestä marketin hedelmähyllyjen välissä.

– Ymmärrän, että osalle tämä on mambojamboa, Minna toteaa.

Hän kuitenkin toivoo, että hänen elämäntapaansa kunnioitettaisiin.

– Enhän minäkään kyseenalaista muiden uskoa. Samaa oletan muilta, hän toteaa.

Noituus on suosittua

Noituudesta on tullut nuorten keskuudessa ehkä suositumpaa kuin koskaan aiemmin. Syyksi Minna nostaa TikTokin ja Instagramin kaltaiset somealustat, joiden kautta samanhenkiset nuoret löytävät helposti toisensa. Minna näkee kuitenkin riskejä siinä, jos tietoa noituudesta hakee pelkästään verkosta.

– Se on yksi syy, miksi olen tullut esille. Nuoret tietävät, että on olemassa joku ihan oikea ihminen, jolle voi puhua näistä asioista.

TikTokissa voi esimerkiksi opetella videon avulla loitsun, jolla entisen poikaystävän naaman voi nostaa paiseille. Sellaista noituus ei Minnan mielestä ole. Myöskään hänen näkijänkyvynsä eivät toimi niin, että kristallipalloon kurkistamalla voi nähdä lauantai-illan lottorivin.

– Ihan jokainen voi oppia noidaksi. Se, että oppiiko sen sitten jossain TikTokissa, niin siitä olen eri mieltä, hän pohtii.

Muutos siinä, ketä noituus nyt erityisesti kiinnostaa oli nähtävillä jo ennen koronaa, kun Minnan järjestämiin kuupiireihin osallistui aiempaa huomattavasti nuorempia ihmisiä.

– Nuoret tytöt, ihan jostain 12-vuotiaasta asti ovat innostuneet tästä, hän kertoo.

Omille kursseilleen Minna kuitenkin hyväksyy lähes poikkeuksetta vain täysikäisiä.

Manifestointi on eräänlaista magiaa

Nykyisin moni manifestoi. Se on Minnan mielestä juurikin sitä magiaa.

– Se tarkoittaa nimenomaan sitä, että muutat niitä sun vallitsevia olosuhteita, hän naurahtaa.

Se on Minnan mukaan nykyaikaa. Verkosta löytyy kuitenkin runsaasti ihmisiä, jotka ovat asiasta eri mieltä. Jos et osaa taikoa tai tehdä mitään, voitko kutsua itseäsi muka noidaksi?

– Mutta eihän tämä ole mikään kilpailu. Ei se ole kenenkään muun määriteltävissä, millaiseksi itse itsesi koet, Minna huomauttaa.

Kellari onkin vintti

Völvan kellari sijaitsee vanhan punatiilisen rakennuksen ullakolla Malmilla. Minnan pitkäaikainen haave, tila, Völvan kellari perustettiin viime kesänä. Yrittäjäksi ryhtynyt Minna odottaakin malttamattomana, että korona alkaisi taittua ja kellarin toiminta voisi kunnolla käynnistyä.

– Tämähän ei ole kellari ensinkään, vaan tämä on vintti, Minna naurahtaa nurinkuriselle maailmalleen.

Alun perin tilat sijaitsivat kellarissa, mutta rakennusteknillisistä syistä Völvan kellari perustettiinkin vintille junaradan varteen paikkaan, johon ihmisten on helppo tulla mistä tahansa.

– Pidän täällä kursseja ja tapahtumia, kuten rumpurentoutuksia, Minna kertoo.

Noituutta ei voi Minnan mukaan oppia osallistumalla yhdelle viikonloppukurssille. Se on pitkä taival, johon mahtuu monia ylä- ja alamäkiä. Mikä noituudessa sitten kiehtoo niin monia?

– Sanotaako nyt näin, että en minä noituutta harjoittaisi, ellen kokisi siitä olevan itselleni jotain hyötyä, Minna vinkkaa hymyillen pilke silmäkulmassa.

Lue myös:

    Uusimmat