MTV Uutisten tutkimus: Näin koronaepidemia on vaikuttanut suomalaisten tuloihin ja menoihin – etenkin nuorten talous on tiukemmalla

MTV Uutisten tutkimus: Näin koronaepidemia on vaikuttanut suomalaisten tuloihin ja menoihin 2:21
Katso videolta uutisjuttu koronaviruksen aiheuttamista talousvaikutuksista suomalaisiin.

Joka viidennen suomalaisen tulot ovat koronaepidemian aikana vähentyneet tai pian vähentymässä. Menot ovat pysyneet yli puolella entisellään, mutta pienentyneet reilun kolmanneksen kohdalla. 

– IT-alalla töitä on riittänyt, ja tulot ovat pysyneet entisellään, kertoo Juuso Lehtinen.

Valtaosa suomalaisista on samaa mieltä kuin hän. Tulot ovat pysyneet korona-aikana entisellään. Silti joka viidennen tulot ovat vähentyneet tai pian vähentymässä. 

– Keikkatyöläisenä on ollut vaikeampaa saada keikkatöitä, koska monet yritykset on työllistäneet omia työntekijöitään, kertoo pienentyneistä tuloistaan puolestaan Janina Repo.

MTV Uutisten Taloustutkimuksella teettämän kyselyn mukaan eniten tulot ovat tippuneet yrittäjillä, 35–49-vuotiaiden ikäryhmässä sekä 15–24-vuotiaiden kohdalla. 

– Kun katsotaan uusimmissa palkkasummakuvaajissa ikäryhmittäin, kaikkein nuorimmat ovat ne, joilla tulot ovat vähentyneet tänä vuonna, sanoo Nordean ekonomisti Juho Kostiainen.

– Siinä on taustalla se, että nuoria on paljon palvelualoilla, matkailu-, hotelli- ja ravintola-alalla, joissa korona on vaikuttanut kaikkein eniten. Sitä kautta nuoremmat ikäryhmät ovat kärsineet koronasta taloudellisesti eniten. 

"En enää shoppaile hetken mielijohteesta"

– Olen eläkeläinen, ja eläke tulee kuten ennenkin, sanoo Kirsi Kukkamäki.

Eläke tulee kuten ennenkin, mutta entäs menopuoli? 

– Menopuolesta sanoisin, että olen vähentänyt kuluja, kun ei tule enää shoppailtua hetken mielijohteesta. Enää ei tule pyörittyä kaupoissa, vaan menen ostamaan jonkun tietyn asian ja sitten lähden pois, Kukkamäki kertoo.  

Reilu kolmannes suomalaisista kertookin menojensa vähentyneen. Yli puolet kertoo puolestaan menojensa pysyneen ennallaan. 

– Menoja on vähemmän eli en tee niin paljon asioita. Etenkin kesällä en ollut niin paljon ulkona eikä ollut festareita, Linda Anning sanoo.

– Vähemmän tulee tehtyä asioita. Mutta kun tuota ruokakauppaa katsoo, niin aika paljon näyttöpääteruokaa tulee ostettua. Eenemmän kuin useasti, koska aika paljon on siellä sohvalla, nauraa Jeve Pennonen

Rajoitetaanko liikaa vai tarpeeksi?

MTV Uutisten tutkimuksen mukaan 44 prosenttia pitää koronarajoituksia talouden ja yhteiskunnan kannalta sopivina, 15 prosenttia liian tiukkoina  ja reilu kolmannes olisi valmis tiukentamaan rajoituksia.

– Minusta koronarajoitukset ovat olleet aika sopivia, mutta se on harmi, etteivät kaikki ihmiset noudata niitä, toteaa Kaarina Pyysiäinen

Taloustutkimus haastatteli 1237:ää henkilöä 26.–30.1. Virhemarginaali on noin 2,7 prosenttiyksikköä suuntaansa.

 

Lue myös:

    Uusimmat