MTV Uutisten toimittaja todisti uskomatonta näkyä ilmasta käsin: Siperia on kuin valtavalla viivottimella raidoitettu

MTV Uutisten toimittaja todisti uskomatonta näkyä ilmasta käsin 1:39
Ilmasta Siperia näytti kuin se olisi viivoitettu valtavalla viivottimella.

Öljyntuotanto näkyy Siperiassa jo lentokoneen ikkunasta. Yläilmoista avautuu uskomaton näky: Valtavat alueet maastoa on raidoitettu piikkisuoriin sektoreihin.

MTV Uutiset vieraili Bovanenkovon alueella Pohjois-Siperiassa. 

Kyse ei ole yksittäisestä kohteesta vaan koko näkymästä silmänkantamattomiin. Jättimäiset suorat viivat jatkuvat koko horisontin taakse ja muodostavat jäisen maaston päälle valtavan kokoisen, tarkan geometrisen ruudukon.

Hieman pohjoisempana maahan kinostuva lumi ja jää peittävät ruudukon alleen.

Ei liene sattumaa että näin laajamittainen maastokartoitus löytyy nimenomaan Siperiasta: Alue tuottaa valtaosan Venäjän kaasusta ja öljystä. Parhaillaan rakenteilla oleva Nord Stream 2 -kaasuputki Eurooppaan lähtee juuri täältä, pohjoisesta Siperiasta Jamalin niemimaalta. Siperia on myös muilta luonnonvaroiltaan rikas alue.

– Tällaisia linjoja käytetään geologisiin tutkimuksiin. Niillä voidaan seurata mm. maaperän seismisiä liikkeitä, kertoo Gazprom Nadymin kehitysjohtaja Dmitri Stratov.

Ruudukkoa käytetään siis hyväksi maastomittauksissa, joita taas voidaan hyödyntää kaasun, öljyn ja muiden luonnonvarojen etsinnässä.

Lue myös:

    Uusimmat