MTV Uutisten tiedot: Varjoviisikko pui hallituksen kiistoja, pöydällä kasa riitaisia lakihankkeita ja lisärahaa ensi vuodelle

7:33
Tästä saamelaiskäräjäkiistassa on kyse:

Hallituksen varjoviisikko jatkaa kiistanalaisten lakihankkeiden ja ensi vuoden budjettitäydennysten ratkomista.

Hallituksen sisälle perustettu "varjoviisikko" yrittää yhä ratkoa hallituksen kiistanalaisia lakihankkeita sekä ensi vuoden budjetin täydennyksiä.

MTV Uutisten tietojen mukaan varjoviisikko on koolla tänään iltapäivällä. Pöydällä ratkaistavana ovat yhä muun muassa keskustan esittämä noin 300 miljoonan euron tuki maataloudelle sekä perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd.) esittämä 700 miljoonan lisärahoitus hoitovelan purkamiseen.

Viikonloppuna varjoviisikon neuvottelut eivät mainittavasti edenneet.

Maatalouden ja hoitovelan purkamisen lisärahoituksesta sovittaisiin osana ensi vuoden budjetin täydennyksiä, jotka on vietävä eduskuntaan viimeistään tämän viikon torstaina.

Hallituksen talouspoliittisen ministerivaliokunnan on kuitenkin tarkoitus hyväksyä budjettitäydennykset jo tiistaina, jotta ne ehtivät eduskuntaan torstaiksi.

Muista hallituspuolueista ihmetellään etenkin vaatimuksia 700 miljoonan lisäpotista hoitovelan purkuun. Vaikka tarve hoitovelan purkamiseen ymmärretään, on esitys tullut jossain määrin yllättäen. 

Budjetin täydennysosasta päätettäneen joka tapauksessa, sillä siinä osoitetaan ensi vuodelle rahaa myös muun muassa Nato-menoihin. 

STT:n tietojen mukaan täydennysosa on suuruudeltaan noin 650 miljoonaa euroa ilman kiistanalaisia maatalouden ja hoitovelan lisärahoituksia.

Kymmenkunta lakihanketta kiistelyn kohteena

Lisäksi varjoviisikko ratkoo hallituksen kiistanalaisia lakihankkeita, jotka halutaan viedä läpi vielä tämän hallituskauden aikana.

Varjoviisikkoa vetää perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.). Lisäksi kokoonpanoon kuuluvat vihreiden sisäministeri Krista Mikkonen, keskustan maa- ja metsätalousministeri Antti Kurvinen, vasemmistoliiton Dan Koivulaakso, RKP:n pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministeri Thomas Blomqvist.

Kiistanalaisia lakiesityksiä on yhä kymmenkunta, muun muassa maastapoistumisvero ja saamelaiskäräjälaki.

Hallituksen viime aikaiset erimielisyydet heikentävät hallituksen ilmapiiriä ja vaikeuttavat sopimista sekä lakihankkeista että ensi vuoden budjettitäydennyksistä.

Kaikki liittyy kaikkeen, toistellaan useista hallituslähteistä.

Kiista saamelaislaista kehkeytyi viime viikolla avoimeksi riitelyksi SDP:n ja keskustan välillä. Näillä näkymin esitys viedään keskustan vastustuksesta huolimatta eduskuntaan ensi torstaina.

Myös esimerkiksi alueellisen opintolainahyvityksen kokeilu saattaa jäädä hallituksen kiistelyn jalkoihin.

Asiaa selvittäneen parlamentaarisen työryhmän puheenjohtaja, keskustan kansanedustaja Hanna Huttunen sekä työryhmän varapuheenjohtaja, SDP:n kansanedustaja Johanna Ojala-Niemelä oudoksuvat tiedotteessa alueellisen opintolainahyvityksen ”koplaamista” muihin hallituksessa neuvoteltaviin asioihin.

– Hallitus on päättänyt asiasta budjettiriihessä. Kun lähtökohdat ovat nämä, tätä asiaa ei ole varaa alistaa puoluepolitiikalle.

Juttua täydennetty kello 18.36: Lisätty STT:n tieto, jonka mukaan ensi vuoden budjetin täydennysosa on suuruudeltaan noin 650 miljoonaa euroa ilman kiistanalaisia maatalouden ja hoitovelan lisärahoituksia.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja