Budjetin täydennyksistä kiistaa – SDP:n ja keskustan muut riidat heijastuvat neuvotteluihin

Keskusta harkitsee jälleen saamelaiskäräjälakiesityksen pöydällepanoa 2:03
Keskusta harkitsee jälleen saamelaiskäräjälakiesityksen pöydällepanoa

Hallitus kiistelee ensi vuoden budjetin täydennyksistä. Isoimpien hallituspuolueiden SDP:n ja keskustan väännöt hallituksen lakihankkeista heijastuvat myös näihin neuvotteluihin.

Keskusta haluaa maatalouteen muutaman sadan miljoonan euron tukipaketin ja SDP:n perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru taas 700 miljoonan euroa hoitovelan purkamiseen. Vihreät ja vasemmistoliitto taas haluavat kymmeniä miljoonia euroja vihreään siirtymään maatalouden päästöjen vähentämiseen.

MTV Uutisten tietojen mukaan hallituksessa pidetään ongelmallisena keskustan vaatimia maataloustukia muun muassa siksi, että on vaikea perustella, miksi vain maatalousyrityksiä tuetaan, kun erilaisten kulujen noususta kärsivät muutkin yritykset.

Vaatimus ärsyttää hallituksen sisällä myös siksi, että keskusta on jumittanut esimerkiksi jo aiemmin sovitun niin sanotun arvonnousu- tai maastapoistumisveron käsittelyn. Kyseistä tapausta keskusta on perustellut asiantuntijoiden kielteisillä kannoilla.

Hallituksen talouspoliittisen ministerivaliokunnan on tarkoitus hyväksyä budjettiin tulevat täydennykset tiistaina, jotta ne voitaisiin lähettää eteenpäin eduskuntaan valtioneuvoston täysistunnossa torstaina.

Aikaa on niin vähän, että kiistellyt talouspäätökset saatetaan siirtää eteenpäin seuraavaan lisätalousarvioon.

Saamelaislain edessä vaikeuksia eduskunnassa

Viime päivinä on julkisuudessa kiistelty erityisesti saamelaiskäräjälakiesityksestä. MTV Uutisten tietojen mukaan sunnuntai-iltana on edelleen tarkoitus pitää ylimääräinen valtioneuvoston istunto, jossa käsitellään saamelaiskäräjälain antamista eduskunnan käsittelyyn.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Eeva Kalli kertoi eilen, että keskusta aikoo erittäin todennäköisesti siirtää asiaa yhä eteenpäin ”pöytäämällä” eli pyytämällä uudelleen asiakirjat tutustumista varten, jolloin asian käsittely siirtyy jälleen eteenpäin ainakin kolmella päivällä.

Kalli tosin totesi MTV Uutisten haastattelussa, että keskusta ei pysty estämään lakiesityksen tuomista eduskuntaan. Määräpäiväksi on kerrottu 17. marraskuuta, mutta takaraja ei ole ehdoton.

YK:n ihmisoikeuskomitea on antanut Suomella moitteita saamelaisten asemasta, joten hallitus haluaa tuoda esityksensä eduskuntaan keskustan vastustuksesta huolimatta, jotta se on ainakin tehnyt oman osansa.

Saamelaiskäräjälakia ei kuitenkaan välttämättä ehditä käsitellä eduskunnassa. Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä sanoi tänään STT:lle, että ei voi luvata lain käsittelyn välttämättä onnistuvan aikataulullisesti. Vaikka esitys ehtisikin käydä valiokuntakäsittelyn läpi, sen taakse pitäisi saada riittävästi tukea oppositiosta keskustan vastustaessa.

Lue myös:

    Uusimmat