MTV Uutisten tiedot: Pahentunut koronatilanne hallituksen syyniin, hätäjarru myös puheissa – hallitusta huudetaan jo kriisikokoukseen

Onko hallituksessa keskusteltu rokotepakosta? Pääministeri Marin kommentoi MTV:lle Suomen korona-asioita 2:12
Jo aiemmin syksyllä on kerrottu, ettei hallitus ole keskustellut rokotuspakosta.

Hallitus kokoontuu keskiviikkona käymään läpi laajasti koronatilannetta ja esimerkiksi koronapassin käytön laajentamista. MTV Uutisten tietojen mukaan hallitus aloittaa samalla keskustelun siitä, miten hybridistrategiaan luodusta koronahätäjarrusta voidaan vetää.

Hätäjarru on hallituksen hybridistrategiassa oleva mekanismi, jolla laajat koronarajoitukset voidaan ottaa valtiovallan ohjaukseen. Vielä toistaiseksi rajoitukset ovat alueiden vastuulla.

Hätäjarrun käyttäminen palauttaisi "vanhan" koronatilanteen voimaan, kun hallitus säätelisi laajemmin rajoituksia. Ennen hätäjarrun käyttöä kaikki alueelliset toimet on oltava tehtynä.

Hallitus ei ole vielä vetämässä hätäjarrusta, sillä keskiviikkona on tarkoitus sopia lähinnä siitä, miten hätäjarrua voidaan käyttää.

Toistaiseksi hätäjarrun käytön ehtona on esimerkiksi se, että hoidon tarve, kuolleisuus ja vakava sairastavuus kohoavat yhä.

Jos hätäjarrua joudutaan vetämään, se tehdään suurelta osin rokottamattomien suojelemiseksi.

Aiempien linjausten mukaan rima hätäjarrusta vetämiseksi on korkea, mutta kansalaisten henkeä ja terveyttä on suojeltava, jos tilanne sitä vaatii.

Hallituksen on näin alustavasti keskusteltava hätäjarrun käytöstä ja siihen oikeuttavista kriteereistä, koska koronatilanne heikkenee, vaikka rokotuskattavuus paranee.

Valmistelusta vastaa sosiaali- ja terveysministeriö, joka on hätäjarru-keskusteluun jo varautunut.

– STM valmistautuu esittämään tartuntatautilain määräaikaisten (vuoden loppuun voimassa olevat pykälät) jatkamista ensi vuoden keväälle sekä mahdollista laajentamista koronapassin osalta. Varaudumme myös hybridistrategiassa todetun mahdollisen hätäjarrun käsittelyyn, STM:n kansliapäällikkö Kirsi Varhila kertoo MTV Uutisille sähköpostitse.

Todennäköisesti hallitus pyrkii vähintään patistamaan alueita tehokkaampiin toimiin tartuntaketjujen pienentämiseksi. Hallituksen piirissä on turhautumista siihen, ettei monilla alueilla ole tehty kovia toimia, vaikka tartuntaryppäitä on esiintynyt.

Vaikeita ratkaisuja tulevat jatkossakin olemaan se, miten tapahtuma- ja ravintola-aloja kohdellaan tasapuolisesti. Ja säilyykö maahantulorajoituksissa toisen koronatestin vaatiminen rokottamattomalta matkaajalta vielä ensi vuoden puolella.

Hallitus käsittelee keskiviikkona myös koronapassin käytön laajentamista. Esillä on ollut passin käyttäminen myös tapahtumissa ja työpaikoilla, jotta terveysturvallisuus paranisi. Oikeudellisesti laajennus voi olla hankala toteuttaa.

Koronatilanne pahentunut

THL kertoi tänään, että sairaalahoidossa olevien koronapotilaiden määrä lisääntyi viikonlopun aikana 15:llä ja tehohoidossa olevien määrä kasvoi viidellä.

Sairaalahoidossa oli maanantaina 256 koronapotilasta, joista 34 oli tehohoidossa. THL kertoi maanantaina 2  016:sta uudesta koronavirustartunnasta perjantain jälkeen.

Sdp:n kansanedustaja ja entinen HUS:n toimitusjohtaja Aki Lindén pyysi tänään Twitterissä hallitusta jo kriisikokoukseen.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) kertoi viime perjantaina Ilta-Sanomissa, että epidemia ei ole Suomessa enää hallinnassa ja Euroopan tartuntatautivirasto ECDC on ottanut Suomen epidemiatilanteen tarkkailuun.

Lue myös:

    Uusimmat