MTV Uutisten tiedot: Tiukkoja ravintolarajoituksia sovitellaan jo leviämisalueille – hallituksella torstaina istunto ja koronakatsaus

2:03
MTV Uutiset kertoi tiistaina, että puolueet ovat valmiita muuttamaan koronastrategiaa

Hallitus kokoontuu torstaina pitkästä aikaa koronakatsauksen äärelle. Keskustelussa ovat näillä näkymin niin akuutti tautitilanne, koronapassi kuin hybridistrategian muutos. MTV Uutisten tietojen mukaan on mahdollista, että tiistaina leviämisvaiheeseen siirtyneiden Pirkanmaan, Varsinais-Suomen ja pääkaupunkiseudun ravintolarajoituksia päätetään tiukentaa jo torstaina.

Sosiaali- ja terveysministeriössä käydään parhaillaan läpi eri alueiden tautitilannetta. Lukujen pohjalta arvioidaan, mihin toimenpiteisiin on ryhdyttävä.

MTV Uutisten saamien tietojen mukaan on mahdollista, että hallitus muuttaisi jo torstaina asetusta, jolla rajoitetaan ravitsemisliikkeiden toimintaa koronaepidemian vuoksi.

Varmuutta asetuksen muuttamisesta torstaina ei vielä ole, sillä valmistelu ottaa aikansa. Päätös ei todennäköisesti tulisi voimaan heti vaan vasta muutamien päivien päästä.

Tautitilanteen eteneminen leviämisvaiheeseen eri alueilla pakottaa kuitenkin hallituksen todennäköisesti reagoimaan ja kiristämään ravintolarajoituksia.

Leviämisvaiheen ravintolarajoitukset tarkoittavat käytännössä sitä, että alkoholia saa anniskella kello 7-18 ravintolassa, jonka päätoimiala on alkoholin myyminen.

Ravintolat saavat olla auki kello 5-19. Sisätiloissa käytössä on puolet asiakaspaikoista.

Muissa ravintoloissa eli ruokaravintoloissa alkoholia saa anniskella kello 7-19 ja aukioloaika on kello 5-20. Sisätiloissa käytössä on 75 prosenttia asiakaspaikoista.

Kiihtymisvaiheen alueilla ravitsemisliikkeet saavat olla avoinna kello 5-01.

Istunto ja koronakatsaus

Hallitus kokoontuu torstaina kello 13 Säätytaloon pitämään istuntoaan, jonka jälkeen on koronakatsaus. Paikalla on vain osa ministereistä, sillä iso osa hallituksesta on vielä kesälomalla. Paikalla on kuitenkin ainakin pääministeri Sanna Marin (sd.).

Lisäksi osa ministereistä voi osallistua kokoukseen etäyhteyksien välityksellä.

Koronakatsauksessa käydään läpi ainakin tautitilannetta, koronapassin valmistelua ja mahdollista hybridistrategian muuttamista. Suuria linjamuutoksia ei ole näillä näkymin tulossa kuitenkaan vielä torstaina.

Hallituksen on kuitenkin MTV Uutisten tietojen mukaan tarkoitus linjata, jatketaanko koronapassin valmistelua. Työ- ja elinkeinoministeriö tuottaa koronapassista kokousta varten muistion.

Torstaina selviää, näyttääkö hallitus jatkovalmistelulle vihreätä valoa. Koronapassi voisi mahdollistaa  esimerkiksi rokotesarjan ottaneille ja koronan sairastaneille pääsyn esimerkiksi tapahtumiin.

Monet puolueet ovat suhtautuneet varovaisen myönteisesti koronapassiin.

Alkusyksyn aikana on lisäksi tarkoitus muuttaa hybridistrategiaa siten, että sairaalahoidon tarve määrittelisi koronarajoituksia entistä vahvemmin kuin tartuntamäärät. Muutokseen luo perusteen se, että rokotekattavauus paranee koko ajan ja suuri osa riskiryhmäläisistä on saanut kaksi rokotetta.

MTV Uutisten puoluekysely kertoi tiistaina, että niin hallitus- kuin oppositiopuolueet kannattavat muutosta.

Esimerkiksi THL:n mukaan rokotekattavuus ei ole vielä niin hyvä, että rajoituksista voidaan luopua. Vakavia tautitapauksia on yhä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja