MTV Uutisten tiedot: Koronaministeriryhmä päättää ravintoloiden täyssulusta loppuviikosta – ryhmän ensimmäinen kokous oli jäätävä

3:05
MTV Uutisten tiedot: Koronaministeriryhmä päättää ravintoloiden täyssulusta loppuviikosta – tästä on kyse.

Koronaministerityöryhmä on tänään saanut tilannekatsauksen viime perjantain kokouksen päätösten etenemisestä. 

Koronaministerityöryhmä päätti perjantaina ensimmäisessä kokouksessaan, että kaikkien ravintoloiden aukiolo rajoitetaan päättymään kello 18.00. Anniskelu saa jatkua kello 17 saakka. Asetus astuu voimaan keskiviikkona.

Valtioneuvosto antoi ravintoloita koskevan asetuksen ylimääräisessä istunnossaan tänään tiistaina. 

Ministerityöryhmä tilasi myös perjantaina lisäselvityksiä ravintoloiden mahdollisesta täyssulusta. Selvitystyö on vielä kesken. Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) kutsuu koronaministerit koolle, kunhan selvitystyö on valmis.  

MTV Uutisten tietojen mukaan varsinainen kokous pidetään loppuviikosta. 

Hallituksen sisällä on eriäviä näkemyksiä siitä, täyttyvätkö välttämättömyyskriteerit, jotta ravintolat voitaisiin sulkea kokonaan. Tällä hetkellä sairaalahoidossa on jo yli 600 koronapotilasta ja tilannetta kuvaillaan kriittiseksi.

Sosiaali- ja terveysministeriö ja Krista Kiuru ovat täyssulun kannalla. Keskustapuolue ei taas pidä täyssulkua välttämättömänä. 

Kotitestaukset koululaisille

Koronaministerityöryhmä päätti perjantain kokouksessaan myös vauhdittaa lasten ja nuorten rokotuksia. Tämän päivän kokouksessa ministeriryhmä totesi, että rokotuksia pitää edelleen nopeuttaa. 

Hallituslähde totesi MTV Uutisille, että ongelmana on se, että THL ei vieläkään suosittele rokotuksia 5–11 -vuotiaille. THL on vain todennut, että tässä ikäryhmässä rokotukset ovat vapaaehtoisia. 

Ministerityöryhmä päätti perjantaina myös suositella kotitestejä tehtäväksi kahdesti viikossa perusasteen ja toisen asteen oppilaille. Jos opetusryhmässä todetaan useita tartuntoja, voidaan testausta lisätä tartuntataudeista vastaavan lääkärin päätöksellä esimerkiksi 3–5 kertaan viikossa. 

Tiistain kokouksen jälkeen todettiin MTV Uutisille, että se on THL:n tehtävä katsoa, miten kotitestaukset koululaisille toteutetaan. Huoltovarmuuskeskus hoitaa loppupeleissä itse tilaukset.  

Moni on kuitenkin suhtautunut kriittisesti lasten joka viikkoiseen testaamiseen. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin ylilääkäri Asko Järvinen on todennut, ettei jatkuva testaaminen vaikuta epidemian etenemiseen tai vähennä sairaalahoidon tarvetta. 

– Virusten nopean tarttumisen vuoksi jatkuva testaus on aika tehotonta, aika iso satsaus – ja aika vaivalloista ja keljua varmaan niille koululaisille, Järvinen on arvioinut STT:n haastattelussa.

Koronanyrkki on kasannut rivejään perjantain kokouksen jälkeen

Koronaministerityöryhmän ensimmäinen kokous oli kaikkea muuta kuin helppo. Perjantain kokouksessa tunnelma oli poikkeuksellisen kireä.

Syy tähän oli sosiaali- ja terveysministeriön viimeviikkoinen ehdotus koulujen siirtämisestä etäopetukseen. 

Kouluista vastaavaa opetusministeriä Li Anderssonille (vas.) ei ollut informoitu asiasta etukäteen ja hän yllättyi kovasti STM:n ulostulosta. Ehdotus tuli myös pääministeri Sanna Marinille (sd.) yllätyksenä. Andersson oli jo aikaisemmin kommentoinut MTV Uutisille, ettei hän kannata etäkouluun siirtymistä. 

Useat perjantain kokouksessa paikalla olleista kuvailevat tunnelmaa jäätäväksi.

– Huone ei ainakaan täyttynyt tyytyväisestä huminasta, hallituslähde luonnehtii kokousta MTV Uutisille.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja