MTV Uutisten testi: Näin eri kasvomaskit estävät viruksen leviämisen rajun yskänpuuskan iskiessä

5:06
Näin "virus" leviää kasvomaskiin aivastaessa – MTV Uutisten simulaatio selvitti, kuinka hyvin yleisimmät kasvomaskit pitävät "pöpöt" sisällänsä.

MTV Uutiset testasi, kuinka erilaiset kasvomaskit pitävät bakteerit ja virukset sisällään, kun niihin yskäisee.

Koronavirus tarttuu pisaratartuntana, kun sairastunut aivastaa, yskii tai puhuu kovalla äänellä. Kasvomaskin käytöllä ehkäistään tartuttamasta muita ihmisiä. 

MTV Uutisten toteuttaman maskitestissä selvitetään pysähtyvätkö yskäisy kasvomaskiin vai tuleeko virusta yskäistäessä myös maskin läpi.

Katso ylhäällä olevalta videolta, kuinka eri maskit pitävät yskäisyä sisällään!

Testissä käytettiin neljää erilaista maskityyppiä: tavallinen kankainen huivi, kertakäyttöinen kasvomaski, polyesterinen kasvomaski ja ffp2-tason kasvomaski.

"Mikään näistä maskeista ei ole absoluuttinen este"

VTT:n tutkijaprofessori Ali Harlin kertoo MTV Uutisille kasvomaskeissa olevan reikiä, mistä yskäisy voi tulla läpi.

– Mikään näistä maskeista ei ole absoluuttinen este, sillä reikien kautta jokaisesta tulee jotain läpi. Se määrä on kuitenkin ratkaisevan paljon pienempi kunnon maskeissa, sanoo Harlin.

Harlin korostaa, minkä tahansa maskin olevan tyhjää parempi.

Harlinin mukaan keskeinen ominaisuus on maskin vedenhylkivyys. Varsinkin laadukkaissa kasvomaskeissa sisäpinta on vettähylkivä, kun taas ulkopinta voi olla pinnoitteeltaan erilainen.

– Voi tuntua oudolta, että eri suuntaan suojaus on erilainen. Toisessa pysäytät nestepartikkeleita, kun toisessa taas pysäytetään ilmassa liikkuvia pienehköjä partikkeleita, kertoo Harlin.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja