MTV Uutisten kysely: Näin suomalaiset arvioivat hallituksen, THL:n ja median viestinnän koronakriisin keskellä

Kansalaiset tyytyväisiä hallituksen koronakriisin viestintään – MTV:n kyselystä selviää myös miksi THL saa kritiikkiä 2:54
Kansalaiset tyytyväisiä hallituksen koronakriisin viestintään – MTV:n kyselystä selviää myös miksi THL saa kritiikkiä.

Hallitus on pitänyt korona-aiheisia tiedotustilaisuuksiaan runsaasti jo useamman viikon ajan. MTV Uutiset kysyi kansalaisilta, kuinka hallitus on onnistunut viestimään koronan aiheuttamasta uhkasta ja tarvittavista toimista.

Toteutimme kyselyn maaliskuun alussa (3.-8.3.), maaliskuun puolivälissä (14.-17.3.) sekä huhtikuun alussa (3.-9.4.).

Vielä maaliskuun alussa hallitus sai kouluasteikolla arvosanaksi 7,1, mutta arvio on parantunut kuukauden aikana, ollen nyt 7,9. Erityisesti pääministeri Sanna Marinin arvosana on parantunut kolmen viimeisen viikon aikana. 

Helsingin yliopiston professori Anu Kantola on arvosanasta samaa mieltä. 

Hallituksen viestintä on ollut selkeää ja sitä on pyritty tekemään rauhallisesti, ettei synny paniikkia. Samaan aikaan se on kuitenkin ollut myös jämäkkää, jotta ihmiset on saatu toimimaan niin kuin halutaan. 

Kantolan mukaan kaikkien puolueiden yhteinen esillä olo on miellyttänyt ihmisiä.

– Hallitus on halunnut osoittaa, että kaikki seisovat yhtenäisesti saman linjan takana. 

THL:n viestinnälle heikompi arvosana

Terveyden- ja hyvinvoinninlaitoksen viestinnän koetaan puolestaan menneen kuukauden aikana hieman laskusuuntaan, kouluasteikolla 7,6:sta 7,3:een.

THL:n viestintää on arvosteltu muun muassa epidemian vakavuuden vähättelystä epidemian alkuvaiheessa sekä puutteellisesta ohjeistuksesta lentokentillä.

Kantolan mukaan tilannetta selittää epävarmuus korona etenemisestä, jonka edessä THL viestintäänsä tekee. 

– Tiedot muuttuvat koko ajan ja se on näkynyt THL:n linjassa, että viesti ei ole ollut aina niin kirkas kuin olisi voinut toivoa. Lisäksi olisi toivottavaa, että he avaisivat omien laskelmiensa perusteita tarkemmin julkisuuteen. 

Koronavirus on vallannut myös merkittävän osan uutisista. Median koetaan parantaneen koronauutisointiaan kriisin aikana. Arvosana oli maaliskuun alussa 6,9 ja huhtikuun alussa 7,8.  

Tutkimukset tehtiin 3.- 8.3., 14.-17.3. ja 3.-9.4. Virhemarginaali +/- 3%. Otos tutkimuksissa oli 1058-2191 henkilöä. Kyselytutkimukset teki MTV:n toimeksiannosta Corefiner Oy.

Lue myös:

    Uusimmat