MTV Uutislive: Joulu ei aiheuta piikkiä kriisipuheluissa

Jouluun liittyy usein suorituspaineita. Kun odotukset ovat korkealla, pettymyksetkin tuntuvat kovemmilta.

Suomen Mielenterveysseuran valtakunnalliseen kriisipuhelimeen tulee jo paljon ennen joulua soittoja, joissa varmistetaan kriisipuhelimen aukiolo.  

MTV Uutislivessä vierailleen kriisipuhelintoiminnan päällikön Susanna Winterin mukaan kyse on enemmänkin varmistelusta, sillä soittojen määrä ei kuitenkaan lisäänny merkittävästi joulun aikaan.

– Jouluna mennään normaalia viikonlopun vauhtia, Winter arvioi.

Vaikka joulu mielletään perhejuhlaksi ja yksinäisyys korostuu sen vietossa, itsetuhoisten soittojen määrä ei Winterin mukaan lisäänny joulun aikana.

– Kriisipuhelimeen tulee itsetuhoisia soittoja keskimäärin viisi vuorokaudessa. Määrä ei lisäänny jouluna, mutta keväällä näitä soittoja tulee enemmän.

Itsetuhoisten soittojen määrä on lisääntynyt reippaasti. Samaan aikaan kuitenkin itsemurhien määrä on kääntynyt laskuun. Winterin mukaan luvut kertovat siitä, että suomalaiset ovat oppineet puhumaan.

Valtakunnallinen kriisipuhelin

010 195 202

ma-pe 9–07  la-su ja juhlapyhät 15–07

Lasten ja nuorten puhelin 

116 111

ma-pe 14-20, la-su 17-20

Palveleva puhelin 

01019 0071

su-to 18-01, pe ja la 18-03

Auttavat puhelimet listattunaPuhEet

– On opittu puhumaan itsemurha-ajatuksista, mikä on tosi hyvä asia. Nykyään lähdetään hakemaan ulospääsytietä niistä ongelmista, Winter toteaa tyytyväisenä.

Yleensä itsetuhoisia ajatuksia hautova soittaja saa apua puhumisesta.

– Yleensä keskustelu päättyy positiivisesti. Soittaja löytää niitä asioita, mistä saa elämäniloa, Winter kuvailee itsetuhoisen puhelun tavallista kulkua.

Winterin mukaan kriisipuhelimessa toimivat välttävät neuvojen antamista.

– Yritämme auttaa soittajaa jäsentämään omaa tilannetta ja näkemään asioita eri kulmasta, hän kertoo.

Winter tarjoaa MTV Uutislivessä myös vinkkejä, miten joulustressiä voisi vähentää tai jopa välttää. 

– Nautitaan yhdessä olosta, pysähdytään miettimään, että nyt meillä on tähän aikaa. Otetaan ne parhaat palat joulusta. Valitaan niistä ruoistakin tietyt mieluisimmat, ei niitä kaikkia mahdollisia sortteja, Winter opastaa.

Lue myös:

    Uusimmat