Mainos

MTV Uutiset Ukrainassa: Tulitauko repeilee maan itäosassa

Euroopan yhteistyö- ja turvallisuusjärjestö Etyjin tarkkailijat on luvattu päästää Ukrainan ja Venäjän rajalle tarkkailemaan tilannetta.

Asiasta kuuli Ukrainassa parhaillaan oleva MTV Uutisten kirjeenvaihtaja Petri Saraste.

– Tästä on tämän kriisin aikana puhuttu, että raja vuotaa kuin seula. Sieltä tulee raskasta kalustoa ja miehistöä Ukrainaan. Nyt on ensimmäistä kertaa annettu lupaus siitä, että tarkkailijat sinne pääsevät, mutta vielä ei ole tietoa pitääkö se lupaus, Saraste kertoo.

Saraste on parhaillaan itse matkalla Itä-Ukrainaan. Ukrainan armeijan lähden mukaan Donbassin alueella on ollut levottomuuksia, joissa sotilaita on haavoittunut ja kuollut.

– Eli hauras tulitauko on rakoillut ja osapuolet syyttelevät toisiaan jälleen raskaamman kaluston käytöstä. 

Virallisesti tulitauko Itä-Ukrainassa alkoi helmikuussa, mutta se ei ole täysin pitänyt. Syyskuussa oli rauhallisempaa, pääosin Sarasteen mukaan siksi, että tilannetta haluttiin rauhoittaa koulujen alkamisen takia.

– Nyt näyttää taas siltä että ammuskelu on lisääntynyt. Etyj-tarkkailijat ovat tästä näistä tulitaukorikkomuksista raportoineet. Ei ole mitään merkkiä siitä, että separatistit olisivat vetäytyneet valtaamiltaan alueilta, Saraste raportoi.

– Täällä on tehty havaintoja tankkien liikkeistä Donetskin alueella. On paljon spekulaatiota liikkeellä siitä, että kun pakkaset tulevat, niin maa jäätyy, jolloin on helpompaa siirrellä raskaita aseita ja kalustoa, Saraste kertoo huhuista.

Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen puheenjohtaja Ilkka Kanerva on parhaillaan vierailulla Ukrainassa. Sarasteen mukaan Kanerva vierailee myös Itä-Ukrainan tarkkailuasemilla. 

– Ilkka kanerva on täällä tavannut jo väkeä. Hän keskustelee ihmisten ja paikallishallinnon edustajien kanssa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.