Nämä asiat määrittelevät kevättä Ukrainassa – mobilisoiko Venäjä 500 000 sotilasta? Ex-komentaja ihmeissään: "Voisi olla jopa itseaiheutettua päänsärkyä"

Tekaistuja taistelutietoja ja tulitauko – mihin Venäjä pyrkii? 8:26
Mikä merkitys Ukrainan saamilla uusilla aseilla on? Ex-komentaja arvioi.

Sääolosuhteet määrittelevät paljolti kevään tapahtumia sodassa Ukrainassa.

Rintamalinjat ovat olleet hyvin staattisia sen jälkeen, kun Venäjä vetäytyi Etelä-Ukrainassa Hersonin kaupungista marraskuussa.

Kiivaita taisteluita käydään Bahmutin ja Soledarin lähistöillä idässä, mutta alueet ovat hyvin pieniä sodan kokonaiskuvassa. Talven aikana suuret peliliikkeet ovat siis olleet vähissä.

Ukraina on varoittanut, että Venäjä voisi aloittaa uuden suurhyökkäyksen lähiaikoina liikekannallepanosta saaduilla sotilailla. Venäjällä on arvioiden mukaan käyttämättä noin puolet tai hieman enemmän 300 000 mobilisoidusta sotilaasta.

Käyttämättömän puoliskon arvellaan olevan vielä koulutuksessa eikä suuria joukkojen siirtelyitä ole raportoitu.

– Siinä vähän rakennellaan asemaa kohti kevättä. Keväällähän on taas pehmeä maa ja mekanisoiduilla joukoilla voi olla haasteita liikkua. Kysymys kuuluu, lähteekö joku operoimaan talvella kovan maan aikaan, vai odotetaanko kevään pehmeän maan kausi, ja kun maa taas (kesäksi) kovettuu, lähtevätkö osapuolet liikkeelle, pohtii Puolustusvoimain entinen komentaja Jarmo Lindberg Huomenta Suomen haastattelussa.

– Veikkaan, että siinä vaiheessa jompikumpi tai kummatkin lähtevät.

"Se voisi olla jopa itseaiheutettua päänsärkyä"

Toinen vaikuttava tekijä tulevaisuuden näkymiin on spekuloitu Venäjän uusi liikekannallepano. Ukrainalaisväitteiden mukaan Venäjä voisi aloittaa sen jo tässä kuussa. Kreml on johdonmukaisesti kiistänyt väitteet.

Kokoomuksen kansanedustajaksi kevään vaaleissa pyrkivän Lindbergin mukaan liikekannallepanon kohdalla on spekuloitu jopa 500 000 mobilisoitavasta sotilaasta.

Ex-komentaja sanoo kuitenkin, että Venäjällä olisi suuria haasteita suorittaa uusi liikekannallepano ja joukkojen kouluttaminen. Venäjällä on käynnissä normaali varusmiesten kouluttaminen.

– Edellisestä liikekannallepanosta 100 000–150 000 sotilasta on tuotu rintamalle huonolla tai lyhyellä koulutuksella. Silloinhan loppuosa on koulutuksessa normaalin varusmiesmäärän lisäksi.

– Varuskunnat on tankattu aika täyteen.

Tämä asettaakin Lindbergin mukaan kysymyksen, kuka kouluttaisi uudet liikekannallepantavat sotilaat.

– 500 000 sotilasta on todella suuri määrä. Kouluttajathan ovat olleet rintamalla jo kuukausia. Missä he koulutettaisiin, koska varuskunnat ovat täynnä ja millä varustuksella, koska varustushan on viety jo rintamalle ja annetaan edellisen liikekannallepanon joukoille.

– Tekisi melkein mieli sanoa, että jos peräti 500 000 jostain saataisiin taistelukuntoista väkeä liikekannallepantua, niin se voisi olla jopa itseaiheutettua päänsärkyä.

Lue myös:

    Uusimmat