Krimin tataarijohtaja: Venäjä käyttää mobilisaatiota etniseen puhdistukseen

Venäjä käyttää mobilisaatiota Krimin niemimaan etniseen puhdistukseen sen alkuperäiskansasta tataareista. Näin sanoo Kiovassa STT:lle Krimin tataarien keskusjärjestö Mejlisin puheenjohtaja Refat Tshubarov.

– Me näemme tämän (etnisen puhdistuksen). Venäläiset käyttävät mobilisaatiota sitä varten, että Krimin tataarien asema olisi vielä heikompi. Venäläisten tavoitteena on, että Krimillä ei olisi alkuperäisiä ihmisiä jäljellä.

Tataareja oli Krimillä järjestön mukaan ennen miehitystä noin 300  000. Vuonna 2014 Krimin asukkaista noin 13 prosenttia oli tataareja. Väestön nykykoosta kahdeksan vuoden miehityksen jäljiltä ei voida tehdä tarkkoja arvioita.

Miehitetyn Krimin ohella mobilisaation on katsottu kohdistuvan suhteettomasti etnisiin vähemmistöihin ympäri Venäjän, mikä on herättänyt mielenosoituksia muun muassa Dagestanissa.

Luotettavaa tietoa mobilisaation kohdistumisesta on vaikea saada, sillä venäläismiehittäjät salailevat tietoja, Tshubarov sanoo. Mejlis-järjestön tietojen mukaan Krimillä joillakin paikkakunnilla jopa 80–90 prosenttia palvelukseen määrätyistä on ollut tataareja.

Venäjä uhkailee tataareja häädöllä

Krimillä Kremlin politiikkaa myötäilee mufti Emirali Ablaev, joka esiintyy julkisuudessa Krimin muslimien johtajana. Ablaev on jo ehtinyt julistamaan miehitetyn Hersonin alueen venäläiseksi ja kertoi Krimin yhteisön luovan suhteet Hersonin alueen muslimeihin.

Tshubarov kertoo uskovansa, että Venäjä on esittänyt epäsuorasti Krimin tataareille uhkavaatimuksen, joka näkyy Krimin muftin lausunnossa. Mufti sanoo, että tataarit menevät muiden mukana ja noudattavat päätöksiä, joita "heidän presidenttinsä" Vladimir Putin tekee.

Samalla mufti kuitenkin antaa ymmärtää, että jos tataarit eivät tee yhteistyötä Venäjän kanssa, he eivät saa enää elää Krimillä.

– Tämän sanoi mufti, mutta nämä eivät ole hänen sanojaan. Todennäköisesti (Venäjän turvallisuuspalvelu) FSB on sanonut tämän hänelle. Krimin tataareille, jotka ovat jo kärsineet pakkosiirron vuonna 1944, tässä lauseessa kaikki on ihan selvää. Joko olette meidän kanssamme, tai teidät häädetään pois, Tshubarov sanoo.

Neuvostoliiton johtaja Josif Stalin pakkosiirsi Krimin tataariväestön Keski-Aasiaan vuonna 1944. Vasta vuosikymmeniä myöhemmin perestroikan myötä tataarit pääsivät palaamaan kotiseudulleen.

– Puoli vuosisataa myöhemmin tataarit ovat palanneet sinne. Mutta nyt meillä ei ole niin paljon aikaa, ei ole mahdollista odottaa puolta vuosisataa, Tshubarov sanoo.

Tataarijohtaja uskoo Ukrainan voittoon

Kun vaihtoehtoina ovat mahdollinen haavoittuminen ja kuolema rintamalla, moni tataarimies on valinnut omaehtoisen maanpaon. Tshubarovin mukaan tuhansia tataarimiehiä on jo lähtenyt Krimiltä muun muassa Kazakstaniin. Joitakin tataareja on Tshubarovin mukaan pyrkinyt myös Suomeen.

Tshubarov ja tämän johtama Mejlis-järjestö elävät itsekin maanpaossa Kiovassa, sillä miehitetyllä Krimillä ja Venäjällä Mejlis on julistettu laittomaksi äärijärjestöksi oikeuden päätöksellä.

Tataarien toivo onkin nyt Ukrainan voiton varassa ja Krimin palauttamisessa.

– Jos ensi vuonna me emme ole taas vapautetulla Krimillä, se tarkoittaisi sitä, että Venäjä on voittanut paitsi Ukrainan myös koko maailman, Tshubarov sanoo.

Strategian opettaja: Ukrainasta liitettävät osat voivat muodostua Venäjälle taakaksi 6:29
Strategian opettaja: Ukrainasta liitettävät osat voivat muodostua Venäjälle taakaksi


Lue myös:

    Uusimmat