Mainos

MTV Uutiset seurasi presidenttien tiedotustilaisuutta – Putin kritisoi Trump-tutkintoja "venäläisvastaiseksi hysteriaksi"

Sauli Niinistön ja Vladimir Putinin tiedotustilaisuus Punkaharjulla alkoi hieman myöhässä kello neljän jälkeen. 

– Kiitos ja hyvää iltapäivää. Valitettavasti olette joutuneet vähän odottamaan. Meillä on ollut paljon mielenkiintoista keskusteltavaa, presidentti Niinistö aloitti.

Hän totesi Suomen arvostavan, että Putin on tullut kunnioittamaan Suomen 100-vuotisjuhlavuotta. Putin kiitti takaisin kutsusta tulla vierailulle, kertoen neuvotteluiden käydyn luovassa ja ystävällisessä ilmapiirissä.

Niinistön mukaan Suomella ja Venäjällä on, kuten naapureilla pitääkin, hyvä kahdenväliset suhteet. Hän myös kiittää vilkastuvaa turismia ja kauppavaihtoa maiden välillä. 

"Ehdotus, josta vaikea kieltäytyä"

Mailla on Niinistön mukaan myös paljon yhteisiä tavoitteita, esimerkkinä hän nostaa yhteiset tavoitteet jätehuollossa, kuten Kaliningradin tuore jätevedenpuhdistamo.

Putin totesi myös maiden välisen kaupan kasvavan, ja kuvaili kasvun ylläpitoa yhteiseksi tehtäväksi. Hän kuvaili keskusteluja yhteistyöstä ympäristönsuojelussa kiinnostaviksi.

Niinistö kertoi saaneensa Putinilta myös paljon ymmärrystä sille, "että Suomi esittäisi tarjouksen, josta olisi vaikea kieltäytyä". Tarjouksessa lähdettäisiin mustan hiilen noen torjunnasta. Siinä lähtökohtana olisivat vanhentuneet energialaitokset ja soihduttaminen. Tämä ei vaikuttaisi kenenkään taloudellisiin ajatuksiin, Niinistö uskoo.

"Asiat eivät ole menneet vain huonoon suuntaan"

Niinistö kertoo presidenttien keskustelleen myös Itämeren turvallisuustilanteesta, sillä Itämerellä sotilaallinen liikenne on kasvanut.

– Jotta vältytään sellaiselta, mitä kukaan ei halua, on jatkuva dialogi tarpeen. Toivoisin että Suomessakin kiinnitettäisiin huomiota siihen, etteivät asiat ole menneet vain huonoon suuntaan, Niinistö totesi.

Niinistön mukaan dialogin tarpeesta kertoo, että Itämeren valtiot ovat onnistuneet sopimaan hyvistä käytännöistä ilmaliikenteestä ja jatkavat transponderi-asian käsittelyä. Niinistö kuvaa tässä asiassa olleen hyvä henki.

Keskusteluissa oli myös Ukrainan tilanne, joka ei ole parantunut.

– Edelleen olisi tärkeää saada aikaan aselepo ja liikkua pieninkin askelin esimerkiksi vankien vapauttamisen kautta.

Putin totesi vain kertoneensa Niinistölle "Ukrainan sisäisestä kriisistä".

Syyrian tilannetta koskevaan keskusteluun ei vielä Niinistön mukaan keretty, kuten ei myöskään aseriisuntaan, jota Niinistö kertoo erityisesti odottaneensa.

Syyrian tilanteesta Putin totesi, että on luvannut kertoa siitä Niinistölle yksityiskohtaisesti.

– Lähdemme siitä, että tärkeintä on lopettaa verenvuodatus ja luoda suhteet kestävälle poliittiselle sovinnolle. Sen jälkeen syyrialaisten pitäisi laajan keskustelulla päättää, millaisessa maassa he haluavat elää, Putin totesi, nostaen esille myös tarpeen YK:n ja sen turvallisuusneuvoston tuelle asiassa.

"Venäläisvastaista hysteriaa"

Kysymykseen Trumpin ja Venäjän väitetystä sekaantumisesta USA:n vaaleihin Putin vastasi todeten, ettei ole Venäjän asia valita Yhdysvaltain presidenttiä tai antaa arvioita maan presidentin toiminnasta.

Hän kuitenkin kritisoi Trumpiin kohdistuvia Venäjä-tutkintoja yrityksinä horjuttaa Trumpin valtaa.

– Se näyttää enemmän venäläisvastaiselta hysterialta, jonka tarkoitus on tuottaa Venäjä-vastaisia mielipiteitä sisäpoliittisiin tarpeisiin.

Hän sanoi pitävänsä ikävänä, että maiden suhteet uhrataan hänestä uhrataan sisäpoliittisten asioiden ratkaisemiseen. Yhteistyössä maiden välillä hänen mukaansa kansainvälisten kysymysten ratkaisu onnistuisi tehokkaammin.

– Tiedämme, että meillä on paljon ystäviä Yhdysvalloissa, paljon yksinkertaisesti järkevästi ajattelevia ihmisiä. Olen varma, että aikoinaan tällainen tilanne siirtyy menneisyyteen, ja voimme toimia yhdessä maidemme kansalaisten etujen turvaamiseksi.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.