Mainos

MTV seurasi sote-infon hetki hetkeltä: Itsehallintoalueet hoitavat myös muita kuin sote-tehtäviä

Hallitus kertoo tänään iltapäivällä tarkempia tietoja sote-ratkaisustaan.

Tiedotustilaisuus valtioneuvoston linnassa alkaa kello 13.00. MTV Uutiset seuraa lähetystä suorana kello 12.50 alkavassa erikoislähetyksessä, jota voit katsoa täältä.

Seuraamme infon käänteitä ja jälkireaktioita hetki hetkeltä. Toimittajamme Salla Vuorikoski seuraa sote-infoa Twitterissä.

Sote-paketin sisältöä esittelevät perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk.), kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen (kesk.), ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakka (kok.), eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho (ps.) sekä alivaltiosihteeri Tuomas Pöysti.

Tiedotustilaisuuden jälkeen sote-ratkaisua arvioivat uutisstudiossa muun muassa johtaja Raimo Kekkonen Lohjan sairaanhoitoalueelta ja eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen, vihreiden kansanedustaja, Outi Alanko-Kahiluoto.

Sote-ratkaisu syntyi kovan väännön jälkeen perjantain ja lauantain välisenä yönä.

Ratkaisussa itsehallintoalueita perustetaan 18, mutta sosiaali- ja terveyspalveluja järjestetään vain 15 alueen puitteissa.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) sanoi lauantaina, että päätöstä ei ollut vielä siitä, mitkä maakunnat joutuvat tekemään yhteistyötä toisten kanssa.

Osana sote-ratkaisua säädetään valinnanvapauslainsäädäntö, joka mahdollistaa sen, että käyttäjä valitsee itse joko julkisen, yksityisen tai kolmannen sektorin paleveluntuottajan. Ratkaisun käytännön toteutusta ei vielä tiedetä.

14.01 Liveseuranta loppuu.

14.00 Alanko-Kahiluoto: Terveyserot ovat kasvaneet, väestö ikääntyy ja ihmiset ovat eriarvoisessa asemassa esimerkiksi työaseman mukaan.

Kekkonen: 3 miljardia valtava säästösumma, jota tavoitella.


13.58 Alanko-Kahiluoto: Sotejako näyttää välimallin ratkaisulle. Sote-asiantuntijat suosittelivat 5–12 aluetta, nyt 15.

Kekkonen: Ennen kun voidaan arvioida miten alueet selviävät, on nähtävä ennen kartalla, mitkä ne alueet ovat.

13.56 Kekkonen: Tarvitaan väistämättä satelliittisairaalayksiköitä. Näitä 24/7 päivystysyksiköitä kuitenkin tulee olemaan enemmän kuin 12 kappaletta, sillä niitä tarvitaan. Niissä voidaan hoitaa monia perusvaivoja, vaikeampia tapauksia käsiteltävä muualla.

13.52 Alanko-Kahiluoto: On tärkeää, että onnistutaan sosiaali- ja terveyspalveluiden saumattomuudesta.

13.50 Kekkonen: Markkinat eivät saa johtaa toimintaa, vaan itsehallintoalueiden. 

Alanko-Kahiluoto: Ruotsissa jonot lyhenneet, mutta terveyserot jossain kasvaneet. Tähtäimessä on oltava, että kansalaisten yhdenvertaisuus paranee.


13.48Outi Alanko-Kahiluoto: Ilmeisesti kilpailua lisätään perusterveydenhoidon tasolla. Sosiaalipalveluidenkin hinnoittelu yksityisellä palvelulla mietityttää. Tärkeää on, ettei katsota millainen lasku tulee, sillä palveluiden pilkkominen tarkoittaa ongelmien monimutkaistumista.

13.46 Johtaja Raimo Kekkonen Lohjan sairaanhoitoalueelta: On hyviä kokemuksia siitä, että erikoissairaanhoitoa ostetaan yksityisiltä. Laadun ja kulujen avoimuus auttaa arvioimaan näitä.


13.45 Live tiedotustilaisuuteen siirtyy studioon.

13.44 Myös EU:n direktiivi edellyttää valinnanvapauden lisäämistä. 

13.43 Me ollaan maailmassa ensimmäisenä sosiaaliterveydenhuoltoa, johon tulee suomalainen malli myös valinnanvapauteen.
Tämä on laaja valinnanvapausmalli, jossa katsotaan hyvät ja huonot kokemuksen maailmalta.

13.41 Monikanavaisen rahoituksen purkaminen iso savotta. 

Rehula: Ei ole mitään karttaa valituista alueista, vaikka niitä on mediassa nähty.

13.39 Vielä ei ole määritelty kriteeriä, millä periaatteella valitaan kolme itsehallintoaluetta ja miten täyden palvelun sairaalat. Täyden palvelun sairaaloita on 12 ja mussa ympärivuorokautista päivystystoimintaa. Kevättalvella saadaan esitys, jossa kriteerit määritellään

13.35 Kolmelle alueelle itsehallintoalueelle ei ole nimeä, kuten päivystäville sairaaloille. Niistä keskustellaan myöhemmin.

Vielä keskustellaan siitä, tuleeko alueille myös koulutustehtäviä.


13.32 Kysymykset alkavat.

13.31 Terho: Keskeiset periaatteet. Perussuomalaiset tyytyväisiä, että uudistus etenee. Hallitus päässyt rivakasti toimeen. Uudistus säästää kustannuksen leikkaamiseen, siksi tämä tehtiin. Meille on vakuutettu, että tällä mallilla se onnistuu. Lähipalveluiden säilyminen tärkeää, kuten saatavuuden myös. Demokratia ja läpinäkyvyys tärkeää.

13.30 Toivakka: Perusterveydenhuollon merkitys kasvaa. Ihmisiä ohjautuu liikaakin erikoisterveydenhuoltoon. Nyt voimme vahvistaa perusterveydenhuoltoa ja ehkäiseviä palveluta.

13.28 Toivakka: Väestön ikääntyessä palveluiden tarve kasvaa. Siksi tärkeää, että saadaan vankat hartiat näitä palveluita tuottamaan. Palveluiden laatu ja kustannustehokkuus myös paranee.

13.26 VehviläinenTällä uudistuksella merkittäviä kustannussäästöjä, kun pelkästään kuntayhtymien hallintomenot ovat 60 miljoonaa euroa.

13.23 Voidaanko joitain aluehallinnon tehtäviä siirtää myös kunnille. Eli ovi käy kumpaankin suuntaan.

Itsehallintoalue tarkoittaa käytännössä uutta aluejakoa. Pienimmästä suurimpaan se tarkoittaa jakoa kunnat, itsehallintoalueet ja valtio.

Vuoden 2018 alkupuolella on järjestettävä itsehallintoalueen vaalit. Pitää myös selvittää, minkä kokoisia näistä valtuustoista tulee.

13.20 Vehviläinen: Itsehallintoalueet koskevat muutenkin kuin soteuudistusta. Toimintoja keskitetään selkeille itsehallintoalueille. Itsehallintoalueella tarkoitetaan julkisyhteisöä ja julkista viranomaista aluetta, jolla suorilla vaaleilla valittu valtuusto.

Itsehallintoalueet maakuntajaon mukaan. Sote-tehtävien lisäksi itsehallintoalueet järjestävät pelastustoimen tehtävät sekä Maakuntien liitoille tarkoitettavat tehtävät. Itsehallintoalueet hoitavat myös ELY-keskustehtävät, kuten työllisyyteen, ympäristöön, liikenteeseen ja yritystoimintaan liittyvät tehtävät. 


13.16 Rehula: Valinnanvapausasian valmistelu käynnistyy tämän kuukauden aikana. Valinnanvapaus saadaan voimaan samaan aikaan, kun järjestämisvastuu siirtyy kunnilta.

Jatkossa laajan ympärivuorokautisen päivystyksen yksiköitä 12. Suppeammat päivystysyksiköt säilyvät.

13.14 Itsehallintoalueille tlee arviomenettely. Jos alueen kantokyky on ei riitä sote-palveluiden järjestämiseen, voi se anoa lupaa järjestää palvelut toisten alueiden kanssa. Tämä voidaan tehdä valtioneuvostonkin aloitteesta.

13.12 Rehula: Järjestämistehtävä ja tuotanto erotetaan itsehallintoalueiden organisaatiossa. Eri tuotantotapojen vertailua lisätään ja kilpailua tehostetaan. Julkisten ja julkisesti rahoitettujen yksityisten palveluiden laatu- ja kustannustietojen on jatkossa oltava avoimia. 

13.10 Itsehallintoalueiden ja sotealueiden yhteistyö täsmentyy myöhemmin.

13.10 Rehula: Itsehallintoalueiden aluejako: Perustana maakuntajako, vaalit järjetetään 18 aluella. Laissa osoitetaan ne kolme aluetta, jotka järjestävät palvelut toisten alueiden kanssa. Päääsäätöisesti jokainen sota-alue vastaa palveluiden järjestämisestä. 

13.07 Rehula: Itsehallinto järjestää sotepalvelut itse, tai sopii niiden järjestämisestä toisen sotealueiden kanssa. Palvelutuotanto on itsehallintoalueen toimintaa, mutta käytössä myös yksityinen ja kolmas sektori käytössä.

13.04 Perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula: Lain oltava valmis ensi vuoden huhtikussa, vuoden päästä tähän aikaan lakia käsiteltäsiin 1. tammikuuta 2019 järjestämisvastuu siirtyy kunnista uusille itsehallintoalueille. 

– Todennäköisyys sille, että meillä ensi vuonna on laki, on kasvanut viimeisten viikkojen aikana merkittävästi, Rehula kertoo.

13.00 Tiedotustilaisuus alkaa, ministeri Toivakka vielä matkalla.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja