Mainos

MTV seurasi sote-infon: "Euroopan modernein malli – ei kiristä kenenkään verotusta"

Hallitus pitää parhallaan tiedotustilaisuutta, jossa se julkistaa sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen ja maakuntien perustamisen alustavat lakiluonnokset. 

MTV Uutiset on paikan päällä seuraamassa klo 16 alkavaa tiedotustilaisuutta. Tilaisuus on nähtävissä suorana MTV Uutisten verkkosivuilla ja MTV Katsomossa. Tuoreimmat tiedot päivittyvät myös tähän artikkeliin.

Lakipakettia esittelevät perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk.), kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen (kesk.), sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä (ps.), valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) sekä alivaltiosihteeri Tuomas Pöysti.

17.05 Sotetilaisuus loppuu. Tiedot ovat herättäneet jonkin verran keskustelua Twitterissä.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

16.49 Rehulan mukaan sotepakettiin tarvitaan enää oikoluku ja vaikutusarvioinnit ennen elokuun lausuntokierrosta. Sivuja on reilusti yli 600.

– Hyvää kesälukemista, ministerit naureskelivat. 

16.46 Ministeri Mäntylä: Eri puolilla Suomea on hyvin erilaiset edellytykset rakentaa valinnanvapautta, siksi tarvitaan jatkovalmistelua. 

16.40 Hallitus ei vielä päättänyt, millainen valinnanvapausmalli otetaan käyttöön. Valmistellaan rinnakkain useita vaihtoehtoja. Rehula: Tarvitaan lisää tietoa. 

16.37 Orpon mukaan henkilöstön hyvinvoinnista huolehtiminen on yksi uudistuksen etenemisen tärkeimmistä tekijöistä.

– Me tarvitsemme jokaisen ihmisen työpanoksen. 

16.33: Petteri Orpo mukaili Soinia heti alkuun: Tuli hyvä paketti! Hänen mukaansa nyt ratkaistiin käytännön kysymyksiä, ei politikoitu.

– Sote-uudistus takaa hyvät ja laadukkaat sosiaali- ja terveyspalvelut kaikille koko maassa. VM:n vero-osasto löytänyt mallin niin, että kenenkään verotus ei kiristy. Kolmen miljardin säästötarve pystytään takaamaan, sen varmistaa maakuntien rahoitukselle rakennettu leikkuri. 

16.32 Valinnanvapauden tarkemmat täsmennykset ovat vielä edessä ja siihen kuuluu olennaisesti julkinen palvelulupaus, josta Mäntylä toivoo yhteiskunnallista keskustelua. 

– Haluamme luoda rakenteen, jossa ihmiset voivat avoimesti valita palveluita.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

16.29 Ministeri Vehviläinen: Kuntien valtionosuudet uudistuvat siten, että muutos 4 vuoden siirtymäajan jälkeen korkeintaan +-100 euroa/asukas. Maakuntien rahoitus valtiolta. 

16.28 Sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä (ps.): Kyseessä varsin historiallinen reformi, jollaista ei ole globaalissa maailmassa tehty. 

– Harjoitus ei ole ollut helppo, se on vaatinut paljon meiltä ministereiltä sekä koko virkamieskunnalta. Tätä seurataan tarkasti maailmalla ja tällä on kauaskantoisia seurauksia sille, miten tässä nyt edetään. Olen tyytyväinen, että olemme pysyneet aikataulussa.

16.22 Tässä maakuntamallia, tehtäviä kunnilta maakunnille:

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

16.20 Kokoomus Twitterissä: Sote-uudistuksen 3 miljardin kestävyysvajevaikutus varmistetaan maakuntien rahoitusmallilla, jossa on säästöihin kannustava leikkuri. 

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

16.17 Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen (kesk.) myöntää, ettei ole ollut koskaan näin laajan ja monimutkaisen kokonaisuuden kanssa tekemisissä.

– Sote ja maakuntauudistukset ovat kaksi reformia, jotka kietoutuvat keskenään yhteen, mutta kietoutuvat myös muihin reformeihin.

16.16 Työterveyshuolto säilytetään nykyisillä perustoilla. Oppilas- ja opiskeluhuolto on jatkossakin kunnan tai koulutuksesta vastaavan yhteisön vastuulla. Ylioppilaiden terveydenhuoltosäätiön tarpeet arvioidaan jatkovalmisteluissa. Suun terveydenhuollon rooliosuus valinnanvapauslainsäädännössä on jatkovalmistelun takana.

16.15 Palvelusetelilainsäädäntö uudistetaan valmistelun yhteydessä.

– Valinnanvapauden täytyy toteutua niin, että integraatio on mahdollinen. Lainsäädäntöön tullaan kirjaamaan asiakas- ja palveluohjaukseen liittyvät säännökset, Rehula sanoo.

16.11 Sos. ja terveydenhuollon palveluksessa on 215 000 työntekijää, jotka tulevat Rehulan mukaan siirtymään henkilöstöä koskevien pykälien mukaan siirtymään liikkeenluovutuksen periaatteella kunnista ja kuntayhtymistä maakuntien palvelukseen. 

He siirtyvät uudelle työnantajalle vanhoina työntekijöinä.  

16.09 Rehulan mukaan palveluntuottajista säädetään lailla, niin julkisen, yksityisen kuin kolmennen sektorinkin osalta. Tuottamisvastuu on maakunnan palvelulaitoksilla.

– Laista löytyy kriteeristöt sille, mtien esimerkiksi jokaisen palveluntuottajan on huolehdittava siitä, miten eri integraatiot voivat toteutua.

16.04 Perhe- ja peruspalveluministeri Rehula: Sote-uudistuksen lakiluonnokset lausunnoille elokuussa, tavoite saada esitys marras-joulukuulla. 

16.01 Ministeri Rehula aloittaa tilaisuuden omalla puheenvuorollaan. Isossa muutoksessa on hänen mukaansa kaksi ydinasiaa: Sosiaali- ja terveyspalvelut ovat yhdessä ja vastuu palveluista on maakunnalla. Sote yhdessä, kuntapohjasta irti, Rehula tiivistää.

– Tänäänkin, kaiken tämän paperimäärän keskellä, on muistettava päätavoite: Varmistettava, että suomalaisilla on palvelut sosiaali- ja terveyspuolella, hän sanoo.

15.55 MTV Uutisten suora sotelähetys alkaa. Toimittaja Antti Mälkönen kertaa, kuinka tähän on tultu.

15.54 Media odottaa sote-esittelijöitä paikalle. Lakipakettia esittelevät perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk.), kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen (kesk.), sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä (ps.), valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) sekä alivaltiosihteeri Tuomas Pöysti.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

15.27 Twitterissä monia toimittajia ja kansalaisia on ihmetyttänyt sote-infon pikainen aikataulu. Tieto siitä tuli reilua tuntia ennen tilaisuuden alkua.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

Kyseessä ovat vasta lakiluonnokset. Lausuntokierrokselle lähtevä paketti julkaistaan myöhemmin.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.