Marin vahvisti: Yli 500 hengen yleisötapahtumat kielletään heinäkuun loppuun asti – järjestäjät voivat hakea korvauksia vakuutuksista

Kello 20.00. Vapun juhlinnan suhteen Marin korostaa, että 10 hengen kokoontumiskielto on voimassa 13.5 asti. Pääministeri painottaa, että ihmisillä on vastuunsa. Tautia ei ole vielä selätetty, joten riittävällä vakavuudella on edelleen suhtauduttava rajoituksiin.

Tiedotustilaisuus päättyi. Kiitos mielenkiinnosta.

Kello 19.55. Marin painottaa, että koulujen osalta ratkaisuja tehdään ensi viikolla. Ratkaisuja tehdessä otetaan huomioon taudin eteneminen ja lähiopetuksen tarve. Pääministeri kertoo kantavansa syvää huolta lapsista, jotka ovat erilaisissa olosuhteissa kotona. Kaikki eivät samalla tavalla pärjää etäopetuksessa.

Myös vasta-aine testejä toivotaan pian käyttöön enemmän, jotta koronaviruksen leviämisestä saataisiin lisää tietoa.

Aluehallintovirastot päättävät yleisötilaisuuksien järjestämiskieltojen käytännön toteutuksesta.

Kello 19.50. Osa tapahtumajärjestäjistä voi hakea vakuutusten kautta korvauksia, mutta eivät kaikki. Tämän takia oli tärkeätä, että hallitus linjasi, ettei suuria tapahtumia voida heinäkuun loppuun asti järjestää.

Kello 19.47. Hallitus arvioi myös valmiuslain tarvetta ja kuinka pitkään Suomi on poikkeusoloissa, jotka mahdollistavat valmiuslain käytön. Toukokuun alussa arvioidaan jatkotoimia.

Hallitus ei ole keskustellut tuesta tapahtumajärjestäjille. Marinin käsitys on se, että tapahtumajärjestäjillä on vakuutuksia, joiden kautta he voivat saada korvauksia.

Anita Lehikoinen opetusministeriöstä kertoo, että tapahtumajärjestäjät, jotka ovat perustaneet yritykset, voivat yritysten kautta hakea tukea.

Kello 19.43. Epidemia vaikuttaa kulkevan Suomessa nyt Marinin mukaan hallitusti. Rajoituksia aiotaan purkaa asteittain. Samalla yritetään siirtyä laajempaan testaamiseen ja tartuntaketjujen jäljittämiseen.

Kello 19.40. MTV Uutisten tietojen mukaan kouluihin haluttaisiin ensisijaisesti yhdeksäsluokkalaiset sekä pienimmät koululaiset. Marinin mukaan hallitus ei ole näin yksityiskohtaisesti vielä linjannut.

Koulujen lähiopetusta ei järjestetä ainakaan 13. toukokuuta asti.

Jo tässä vaiheessa on Marinin mukaan hyvä linjata siitä, voidaanko kesätapahtumia järjestää. Tämän takia heinäkuun loppu on nyt asetettu määräajaksi. 

Kello 19.37. Pääministeri Marin korostaa, että kansliapäällikkö Hetemäen työryhmän suosituksia käsitellään 3. toukokuuta. Sen jälkeen katsotaan, mitä rajoituksia voidaan mahdollisesti purkaa.

Ensi viikolla käsitellään koulujen rajoituksia.

Kello 19.35. Hallitus valmistelee mobiilisovellusta, joka voisi auttaa tartuntaketjujen selvittämisessä. Yksityisyyden suoja varmistetaan.

Hallitus seuraa tartuntatilanteen kehitystä ja on valmis päivittämään strategiaa uuden tiedon valossa.

Yritystukien kokonaisuuteen palataan myöhemmin tällä viikolla.

Marin kertoo, että kaikkien eduskuntaryhmien johtoa on tänään informoitu tilanteesta.

Kello 19.31. Tiedotustilaisuus alkoi. Pääministeri Sanna Marin (sd.) kertoo, että hallitus on päivittänyt strategiaansa koronaviruksen torjunnan suhteen asiantuntija-arvioiden pohjalta. Epidemian hillitsemisessä on toistaiseksi onnistuttu. Suomessa on mahdollista siirtyä asteittain tehostettuun epidemian torjuntaan. Kaikista rajoituksista ei voida luopua.

Yli 500 hengen kokoontumiskieltoa on syytä jatkaa heinäkuun loppuun asti.

Kello 19.25. Hallituksen tiedotustilaisuuden alkua odotetaan. Sen pitäisi alkaa kello 19.30.

MTV Uutisten tietojen mukaan, hallitus suosittaa, että kaikki isot yleisötapahtumat perutaan heinäkuun loppuun asti. 

Moni asia jäi vielä auki tänään pidetyssä hallituksen istunnossa, koska hallitus odottaa valtiovarainministeriön kansliapäällikkö Martti Hetemäen johtaman exit-ryhmän ensimmäisiä suosituksia, joita on tulossa 1. toukokuuta mennessä.

Esimerkiksi koulujen avaamisesta 13. toukokuuta jälkeen tehdään päätöksiä myöhemmin, kun suosituksia on saatu.

Lue myös:

    Uusimmat