MTV Uutiset selvitti lakkoavustusten erot: AKT:n avustus kymmenesosa päiväpalkasta, Sähköliitolla tienaa saman verran kuin töissä – "Verottajan määräämä maksimi"

Suomea ovat tänä syksynä kohdanneet ennennäkemättömät lakot. Lakkoilu tekee loven työntekijöiden kukkaroon, kun lakkoilijoille maksetaan palkan sijaan lakkoavustusta. Näissä avustuksissa on kuitenkin merkittäviä eroja.

Eri ammattiliittoja koskevat työehtosopimusneuvottelut ovat ajaneet useat liitot tänä syksynä lakkoihin. Lakon aikana työntekijöille ei luonnollisesti makseta palkkaa, vaan eri ammattiliitot korvaavat lakkopäivät lakkoavustuksella.

Kuten palkoissa, on myös lakkoavustuksissa eroja. Ne myös neuvotellaan kuin palkat: jokaisen liiton mukaan erikseen. Kattojärjestöt, kuten SAK, STTK tai Akava, eivät siis hallinnoi avustussummia.

Keskimäärin lakkoavustus on lakkoilevilla liitoilla noin 70 euroa. Poikkeuksen tekevät kuitenkin Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT ja Sähköliitto. Ensimmäisen lakkoavustus on vaivaiset 16 euroa, kun taas Sähköliitto avustaa lakkoilijoitaan hulppealla 200 eurolla.

AKT:n lakkoavustus on alimmillaan viidennes päiväpalkasta

– Päiväkohtainen lakkoavustuksemme on verottajan määräämä maksimi, vastaa AKT:n puheenjohtaja Marko Piirainen kysymykseen liittonsa avustuksen pienuudesta.

Tällä hetkellä 16 euroa lakkoavustusta päivässä on enimmäismäärä, jonka työntekijä voi saada verottomana. Sen ylittävää summaa verotetaan normaalin tuloveron mukaisesti.

AKT:n työntekijöiden palkkamediaani on Piiraisen mukaan "karkeasti arvioiden 2 500:n ja 3 500n väliltä". Tämä riippuu olosuhteista, kuten vuoroista sekä yli- ja sunnuntaitöistä.

Pienin 2 500 euron palkka jaettuna koko vuoden työpäivillä (226) tekee noin 133 euroa.

Näin ollen AKT:n lakkoavustus on pienimmillään noin 12 prosenttia keskimääräisestä päiväpalkasta.

Sähköasentajan lakkoavustus vastaa normaalia päiväpalkkaa

Sähköasentajat nostavat puolestaan hieman eri luokan avustuksia.

– Taistelemme tässä koko sähköalan puolesta EK:n halpuutusyrityksiä vastaan. Siksi myös avustus on noin reilu, perustelee Sähköliiton puheenjohtaja Sauli Väntti.

Sähköasentaja tienaa Väntin mukaan noin 45 000–48 000 euroa vuodessa. Pienin päiväpalkka tekee tällöin noin 199 euroa, eli vähiten tienaava sähköasentaja pokkaa lakkoilemalla jopa päiväpalkkaa euroa paremman summan.

– Se on mitoitettu palkan mukaan, Väntti mukailee.

Mittava summa kertoo siitä, että liitto on neuvotellut työtekijänsä tilanteesta huolimatta hyviin asemiin.

– Meillä on olemassa liitossa työtaistelukassa, johon siirtyy jokaisen työntekijän palkasta korvamerkittyä työtaistelurahaa. Se on nyt käytössä.

Lakkoavustus useilla liitoilla sama, palkkaus ei ole

Noin 70 euron lakkoavustus löytyy JHL:ltä (67 €), PAUL.ta, Merimies-Unionilta (molemmat 68 €), Teollisuusliitolta, Prolta ja YTN:ltä (kaikki 70 €).

Aivan käsi kädessä ne eivät silti palkan kanssa kulje. Esimerkiksi teollisuusliittolaisen keskipalkka on noin 2 600 euroa, kun taas YTN:läinen tienaa keskimäärin 4 350 euroa.

Tällöin 70 euron lakkoavustus on noin puolet teollisuusliittolaisen päiväpalkasta, kun YTN:läiselle avustus kattaa vain kolmanneksen.

Huomionarvoista on myös, että siinä missä Teollisuusliiton, YTN:n ja Pron työntekijät lakkoilevat ensi viikolla vain kolme vuorokautta, kestää Sähköliiton lakko kokonaisen kuukauden. 

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja