MTV Uutiset Rovaniemellä – loppujulistus jäi ensimmäistä kertaa historiassa allekirjoittamatta: "Pieleen meni odotus siitä, että Yhdysvallat olisi entisellään"

Suomen puheenjohtajuus Arktisessa neuvostossa päättyi kireisiin tunnelmiin 3:06

MTV uutisten toimittaja Mirja Kivimäki seurasi arktisen neuvoston ulkoministerikokousta paikan päällä Rovaniemellä. Kokous oli pettymys.

Jo aiemmin oli tiedossa, että Yhdysvallat suhtautuu kriittisesti ilmastonmuutokseen. 

– Pieleen meni lähinnä odotus siitä, että Yhdysvallat olisi entisellään. Siellä on jo uusi ääni kellossa, Kivimäki linjaa.  

Yhdysvaltojen muuttunut asenne alkoi tulla ilmi, kun ulkoministeri Mike Pompeo kritisoi puheessaan Kiinaa ja Venäjää ja veti raa’an voimapolitiikan mukaan arktiseen keskusteluun, johon se ei perinteisesti ole kuulunut.

Loppujulistus jäi kokonaan tekemättä.

– On aivan selvää, että se on Yhdysvalloista johtuva asia.

Positiivisiksi puoliksi Kivimäki listaa, että muut jäsenmaat olivat hyvin mukana ja muut kuin ilmastopoliittiset asiat etenivät.

Loppujulistus hajosi kahtia. Ensimmäisessä lausunnossa ei mainita ilmastonmuutosta laisinkaan. Toinen on Timo Soinin allekirjoittama, jossa ilmastonmuutos mainitaan.

Vaikkei missään suoraan syytetäkään Yhdysvaltoja, on selvää, että julistuksen allekirjoitus epäonnistui USA:n takia. Yhdysvaltalaismediat kertoivat jo ennen kokousta, että USA yritti saada sanan "ilmastonmuutos" pois loppuasiakirjasta.

– Tulos on huonompi, kuin osattiin pelätäkään, Kivimäki summaa.  

 

Lue myös:

    Uusimmat