MTV seurasi Rovaniemellä Pompeon "trumpmaista" puhetta, joka sivuutti ympäristöasiat totaalisesti – Yhdysvaltojen huhuttu seuraava siirto voi olla kokouksen suurin takaisku

Pompeo arvosteli Kiinaa ja Venäjää Rovaniemen ministerikokouksessa 3:38
Katso videolta, mitä MTV Uutiset sai irti Pompeon puheesta Rovaniemellä!

MTV Uutiset on paikalla Rovaniemellä seuraamassa Arktisen neuvoston ulkoministerikokousta.

Toimittaja Mirja Kivimäki seurasi Yhdysvaltojen ulkoministeri Mike Pompeon puhetta Rovaniemellä pidetyssä kokouksessa. Kivimäen mukaan ulkoministerin turvallisuusuhkia maalailleen puheen sävy oli jopa "trumpmainen".

– On aika erikoista, että Pompeon puhe onnistui sivuuttamaan ympäristöasiat täysin. Sen sijaan Pompeo maalasi kuvan koko Arktiksesta kilpakenttänä, jossa taistellaan parhaillaan erilaisista mineraaleista, kaasusta, öljystä, luonnonvaroista ja sotilaallisesta läsnäolosta, Kivimäki analysoi.

Etupiiri mainittu

Tapaamisen tunnelma ei ollut Kivimäen mukaan kovin lämmin. Venäjällä ja Yhdysvalloilla on erimielisyytensä, viimeisimpänä Venezuelan suhteen. Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov on varoittanut Yhdysvaltoja sekaantumasta maan tilanteeseen.

– Venäjä on itse pönkittänyt Venezuelan hallitusta muun muassa asekaupan, elintarvikekaupan, energian ja rahan avulla. Tässä Yhdysvallat kokee, että Venäjä on tunkenut sen alueelle, ja jopa sana "etupiiri" on mainittu, hän sanoo.

Rovaniemen julistuksesta liikkuu huhuja

Huomenna jatkuvassa kokouksessa ilmoitetaan niin sanottu Rovaniemen julistus. Kivimäen mukaan Yhdysvallat on suhtautunut nihkeästi ilmastonmuutosasioihin.

– Huhujen mukaan Yhdysvallat on yrittänyt poistaa julistuksesta sanan "ilmastonmuutos" kokonaan. Jos näin käy, se olisi aikamoinen takaisku, paitsi tälle kokoukselle ja Arktiselle neuvostolle, myös ilmastotyölle yleisestikin.

Lue myös:

    Uusimmat