Mainos

MTV Uutiset Norjassa – Kommentti: Pakolaisten sujuva venäjäntaito ihmetyttää rajalla

Norja on syystäkin ihmeissään mitä pitäisi tehdä Venäjältä runsain joukoin tuleville turvapaikanhakijoille. Heidän ulkonäkönsä ja taustansa viittaa usein joko Afganistaniin tai Pohjois-Afrikkaan, mutta muuten kaikki ei tunnu ihan täsmäävän.

Suuri osa ainakin minun tapaamistani pakolaisista puhui erittäin sujuvaa venäjää, englantia sen sijaan ei juuri lainkaan. Venäjän puolella tapaamieni pakolaisten joukossa oli vain muutama henkilö, joka ei puhunut venäjää. Monet antoivat ilmiselvästi kierteleviä vastauksia siihen mitä kautta olivat tulleet ja kauanko olleet Venäjällä: Ehkä pari viikkoa, ehkä pari kuukautta.

Vastausten ajanjaksot myös muuttuivat kun hämmästelin kuinka hyvin he puhuivat venäjää.

Moskova oli monille selvästi tuttu, samoin Venäjä valtiona. Osa kertoi avoimesti opiskelleensa ja olleensa töissäkin Venäjällä. Myös heidän kansallisuutensa on kirjavampaa kuin pakolaiskriisin keskeltä tulevien osalta yleensä on. Suurin osa sotaa pakenevista on Afganistanista, Irakista ja Syyriasta. Täällä on väkeä ainakin Nepalista, Tunisiasta, Nigeriasta, Egyptistä ja Sudanista. Yhtään syyrialaista ei ole tullut vastaan. 

Selitys on se, että suuri osa tästä ryhmästä on asunut Venäjällä jo pitkään, vuosikausia, laittomina siirtolaisina ja vierastyöläisinä. Venäjän epäilläänkin nyt järjestävän pakolaiskriisin varjolla omia laittomia maahanmuuttajiaan johdonmukaisesti Norjan rajalle, ja siltä tämä toiminta myös näyttää.

Nikelin kaupungissa, joka on eräänlainen pakolaisvirran järjestelykeskus Venäjän rajan puolella, pakolaisten käyttämän hotellin ympärillä pyörii maahanmuuttoviraston ja turvallisuuspalvelun virkamiehiä, jotka eivät suostu sanomaan toimittajille mitään. Sen sijaan he tarkastavat toimittajien henkilöllisyydet ja valokuvasivat mm. minun passini.

Hotelli itse tuntuu toimivan jonkinlaisessa yhteistyössä viranomaisten kanssa. Virkamiehet ilmestyivät paikalle välittömästi sen jälkeen kun kaivoimme tv-kamerat esiin.

Norjassa ollaankin nyt ihmeissään mitä tämän ilmiön edessä pitäisi tehdä. Miten käytännössä erotetaan naapurimaan laittomat siirtolaiset sodan jaloista pakenevistä? Mihin rajat vedetään, ja miten? Kuinka hyvä venäjäntaito on liian hyvä?

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.