MTV Uutiset Naton huippukokouksessa: Suomea ja Ruotsia kehuttiin maasta taivaaseen – ulkoministeri Haavisto hämmentyi kannustuksesta

MTV Uutiset Naton huippukokouksessa: Suomea ja Ruotsia on kehuttu maasta taivaaseen 4:26
Suomea ja Ruotsia saivat kehuja Naton huippukokouksessa Madridissa – näin tutkija arvioi Nato-prosessin etenemistä

Suomi ja Ruotsi ovat saaneet suitsutusta sotilasliitto Naton huippukokouksessa Madridissa, jossa Nato kutsui maat eilen jäsenikseen.

– Ulkoministeri Pekka Haavisto sanoi, että hän on jopa hämmentynyt siitä innosta ja kannustuksesta, jota tuli sekä tiistaina ulkoministereiden illallisella että eilen pitkin päivää, kokousta Espanjassa seurannut MTV Uutisten Eurooppa-kirjeenvaihtaja Heikki Piuhola kertoo.

– Suomea ja Ruotsia on kehuttu maasta taivaaseen hyvinä jäseninä Natolle.

Liittymispöytäkirja allekirjoitetaan viimeistään ensi tiistaina, ja prosessi lähtee etenemään siitä.

Mutkiakin matkaan saattaa vielä tulla.

– Isot pyörät lähtevät oikeastaan vasta nyt pyörimään. Ensin keskustellaan ja sitten ratifioidaan, Ulkopoliittisen instituutin johtava tutkija Matti Pesu toteaa. 

Pesun mukaan Suomi ja Ruotsi kuitenkin hyvin todennäköisesti Naton jäseneksi tulevat.

Mikä ratkaisi Turkin kannan?

Jäsenyyskutsu tuli mahdolliseksi, kun Suomi, Ruotsi ja Turkki pääsivät toissailtana sopuun turvallisuuskysymyksistä. Presidentti Sauli Niinistön mukaan Suomen liittymisasiakirja valmistellaan nopeasti.  

Mikä sovun Turkin päässä sitten ratkaisi?

– Varmaan kokous itsessään loi painetta, ja ehkä Turkki sai joitain tiettyjä asioita läpi. Se sai kokouksen asialistalle terrorismin, ja Yhdysvalloilta tuli huomiota. Recep Tayyip Erdogan tapasi Joe Bidenin, ja tietyt asekauppakysymyksetkin saatavat edetä. 

Pesu tähdentää sitä, että vaikka terrorismi on Turkille ykköshuoli, koko allianssille se on toissijainen suhteessa suurvaltakysymyksiin ja Venäjän uhkaan.

Lue myös:

    Uusimmat