Kun ikirouta sulaa, jälki on rumaa: Uuden talon alle repesi metrin kuoppa viidessä vuodessa – video näyttää, kuinka Siperian maasto on kuin kuplamuovia

Ikirouta sulaa Siperiassa - lentokenttä on muuttunut suoksi ja rakennukset vajoavat 2:52
Video: Tältä Siperiassa näyttää nykyään.

Skotlannissa järjestettävä kaksiviikkoinen Glasgow’n ilmastokokous alkoi tänään. Ilmastokokous on Pariisin sopimuksen jälkeen ensimmäinen, jossa tarkastellaan sopimukseen asetettuja tavoitteita. 

Ilmaston lämpeneminen näkyy ensimmäisenä pohjoisilla leveyspiireillä, eli myös Suomessa. Naapurimaassa Venäjällä Siperiassa vaikutukset ovat jo dramaattiset ikiroudan sulamisen vuoksi. 

Tšuraptša on vain yksi Venäjän pohjoisosan alueista, joka nyt kärsii tästä. Kaikki rakennukset on rakennettu ikiroudan varaan 1960 ja -70-luvuilla, jolloin ikiroudan sulamista ei osattu ajatella. Paikalliset joutuvat säännöllisin väliajoin korjailemaan esimerkiksi kotiensa kattoja. 

– Rakensimme talomme viisi vuotta sitten. Sen aikana maa on vajonnut kotimme alta. Ensin rako maahan oli 30 senttimetriä, nyt se on jo metrin, kertoo entisen lentokentän lähellä asuva Jegor Djatshkovswki. 

Lentokenttä on ollut käyttökelvoton jo vuosia. Entinen kiitorata on nykyään suo. 

Sulaminen tulee kalliiksi

Siperiassa lämpeneminen tapahtuu 2,8 kertaa nopeammin kuin muualla maailmassa. Tiet vaativat jatkuvaa kunnostamista ja ihmisten kodit uppoavat maahan. 

 – Nämä ongelmat näkyvät valitettavasti joka paikassa. Asutusalueilla Venäjän pohjoisosissa ei ole yhtäkään rakennusta, joka ei ole tuhoutunut tai vaurioitunut, kertoo tutkija Aleksei Maslakov Moskovan valtionyliopistosta. 

Venäjän maa-alueista 65 prosenttia on ikiroudassa. Sulamisen aiheuttamat vauriot tulevat maksamaan yli 80 miljardia euroa vuoteen 2050 mennessä, arvioi Jakutskissa sijaitsevan Melnikovin ikirouta-instituutin johtaja Mihail Zhelesnjak.

Katso videolta, miltä Siperiassa näyttää. Aiheesta keskustellaan lisää maanantain Viiden jälkeen -ohjelmassa. 

Viiden jälkeen nähdään joka arkipäivä MTV3-kanavalla kello 16.58 alkaen. 

Ohjelma on katsottavissa suorana ja tallenteena myös MTV Katsomossa. Muista päivän uutisissa ja puheenaiheissa myös MTV Uutiset Live

Lue myös:

    Uusimmat