Mainos

MTV Uutiset kävi sahaamassa stadionin penkin irti: "Ehkä Bruce Springsteen istahti tähän"

Olympiastadionin penkin ja samalla kappaleen historiaa saa lauantaista alkaen käydä sahaamassa itselleen. Penkkiurheiluviikko liittyy stadionin remonttiin, joka alkaa vuoden alkupuolella. 

Oma kisakatsomo Rion olympiakisoja varten tai pari romanttista penkkiä vierekkäin omenpuun alle? Kukahan näilläkin on vuosien varrella istunut ja kannustanut Jari Litmasta, ihaillut U2: sta, Rolling Stonesia, Michael Jacksonia tai Tina Turnernia? Ehkäpä tähdet ovat itse lepuuttaneet jalkojaan juuri tällä penkillä. Stadion penkit myydään nyt 18 euron kappalehintaan, ja penkin saa sahata itse.

– Nyt kun stadion menee remonttiin, niin ajateltiin tarjota ihmisille mahdollisuus hankkia itselleen pala Olympiastadionin historiaa. Samalla kartutetaan vähän varustuskassaa. Tänne voi ottaa oman sahan tai lainata meiltä. Ja kyllä siinä hiki tulee, jos useamman penkin sahaa, kertoo toimitusjohtaja Maija Innanen.

Sitä, kuka milläkin penkillä on vuosien varrella istunut, on mahdoton selvittää.

Urheilustadionin historia

Urheilustadion rakennustyöt alkoivat 12.2.1934 ja se vihittiin käyttöön 12.6.1938.

Helsingin Olympiastadionin historian merkittävin tapahtuma on ollut XV Olympiadin kisat 19.7.-3.8.1952. 

Urheilustadionia on kehuttu kauneimmaksi olympiastadioniksi. Sen suunnittelivat arkkitehdit Yrjö Lindegren ja Toivo Jäntti.

Suurimmillaan Olympiastadionin paikkaluku oli vuonna 1952, yli 70 000 paikkaa. Nykyisin katsomopaikkoja on 39 784.

Vuosien varrella on ollut 8 eri rakennusvaihetta, mm. suuri peruskorjaus 1990-1994.

Vuoden 2016 alussa alkava täysremontti kestää 3-3,5 vuotta ja siinä mm. sisätilat tuplaantuvat 40 000 neliömetriin.

Stadion on 243 m pitkä, 159 m leveä ja torni on 72 m korkea.

– Tässä kannattaa ottaa mielikuvitus mukaan. Ainoastaan palloliiton kausipaikat ovat tiedossa. Tässä voi ajatella, että Bruce Springsteen istahti tähän, kun lava on tuossa vieressä, naureskelee Innanen.

Jos sahaus ei käy kuin ammattilaisella, on paikalla auttavia käsiä. Apuna on muun muassa vuoden loppuun asti stadionin vahtimestarina toimiva Veli-Matti "Aku" Partanen, kävelijä joka valmistautuu Rion 50 km kävelyyn sekä kiinteistöpäällikkö Ilkka Rautakivi.

– Täältä lähtee nyt sellaiset 10 000 penkkiä etelä- ja pohjoiskaarelta. Kaiken kaikkiaan penkkejä on reilut 20 000, mutta tässä tulee vähän näitä hukkapaloja. Nämä puuthan on mäntyä ja lehtikuusta, kertoo Rautakivi.

– Mikä sen parempaa kuin olla mökillä – grillailla ja istuskella näillä penkeillä ja miettiä kaikkia suuria urheilutapahtumia, joita penkeiltä on seurattu.

Tämän jutun kuvat ja videot on ottanut MTV Uutisten TET-harjoittelija Sini Ruohomäki.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.