Mainos

MTV Uutiset Isisin vastaisessa huippukokouksessa: Puolustusministeri ”hullukoira” Mattis lupasi syvempää yhteistyötä Suomen kanssa

Washingtonissa alkaa tänään äärijärjestö-Isisin vastainen huippukokous, jota seuraa MTV:n Yhdysvaltain kirjeenvaihtaja Mari Karppinen.

Kokous on ensimmäinen presidentti Donald Trumpin hallinnon aikakaudella ja Suomea paikan päällä edustaa puolustusministeri Jussi Niinistö. Kokouksen tarkoituksena on kehittää keinoja Isisin tuhoamiseksi.

Ennen kokouksen alkua Niinistö tapasi kuitenkin Pentagonissa Yhdysvaltain puolustusministeri James Mattisin. Mattis lupasi parempaa yhteistyötä Suomen kanssa.

– Puolustusministeri Mattis lupasi, että hänen kaudellaan tämä yhteistyö tulee vain syvenemään ja paranemaan, Niinistö sanoi MTV Uutisten haastattelussa.

Mattis ja Niinistö keskustelivat Pentagonissa järjestetyssä tapaamisessa Isisin lisäksi muun muassa Natosta ja Venäjästä. Huippukokouksessa Isis on kuitenkin pääaiheena, sillä kokouspaikalle kokoontuu 68 maasta koostuva Isisin vastainen liittouma.

1:25

Trump jatkaa Obaman perinnettä

Kokous on jatkoa entisen presidentin Barack Obaman luomalle perinteelle. Nykyinen presidentti Donald Trump on sanonut, että Isisin tuhoaminen on yksi hänen tärkeimmistä ulkopoliittisista tavoitteista.

– En tiedä tuleeko Yhdysvallat lupauksista huolimatta lisäämään maajoukkoja, mutta ehkä kokouksen jälkeen tiedämme, Niinistö sanoo.

Niinistön mukaan valtaa menettänyt Isis on sotilaallisesti lyötävissä, mutta prosessi on pitkä.

– Tässä vaiheessa aletaan kiinnittämään huomiota jälleenrakentamiseen. Suomi aikoo osallistua muun muassa Irakin poliisien kouluttamiseen. Aluerauhoittamisella on merkitystä myös Suomeen suuntautuvan turvapaikkahakijaliikenteen kannalta, Niinistö sanoo.

Suomella on ollut satakunta henkilöä erilaisissa tehtävissä Irakissa ja suomalaiset joukot ovat kouluttaneet muun muassa kurdeja taistelemaan Isisin joukkoja vastaan.

Vierastaistelijat ja vakauttaminen puheenaiheena

Niinistön mukaan yksi tärkeä keskustelun aihe huippukokouksessa on ulkomailta, Suomestakin, Isisin joukkoihin lähteneet vierastaistelijat.

– Suomesta on tunnistettu noin 80 vierastaistelijaa. Moni heistä on kuollut ja muut ovat seurannassa. Tämä koalitio on hyvä tiedonkanava siihen, miten valvotaan kotimaahan palanneita vierastaistelijoita, jotta he eivät radikalisoisi asuinympäristöään.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.