Mainos

Isisiä vastustava koalitio kuulee Trumpin suunnitelmia – Yhdysvaltain ulkoministeri: "Isisin johtajan loppu lähenee"

2:34

Äärijärjestö Isisin johtajan tappaminen on vain ajan kysymys, sanoo Yhdysvaltain ulkoministeri Rex Tillerson.

Tillersonin mukaan lähes kaikki Abu Bakr al-Baghdadin alaisista ovat jo kuolleet.  

Al-Baghdadin olinpaikasta ei ole tarkkaa tietoa, mutta hänen on arveltu piileskelevän joko Syyrian Raqqassa tai Irakin Mosulissa. 

Washingtonissa äärijärjestö Isisiä vastustava koalitio kokoontuu kuulemaan Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin suunnitelmat Isisin kitkemiseksi Irakissa ja Syyriassa.

Esimerkiksi viikon alussa Trump kyseenalaisti edeltäjänsä Barack Obaman päätöksen vetää Yhdysvaltain taisteluyksiköt Irakista.

Etukäteen ainakin Trumpin suunnitelmat Yhdysvaltojen ulkoministeriön rahoituksen leikkaamisesta ovat herättäneet ihmetystä. Trump suunnittelee vähentävänsä ulkoministeriön diplomatian ja ulkomaanavun rahoituksesta 28 prosenttia, mikä tarkoittaisi vähemmän resursseja konfliktin jälkeisten olosuhteiden vakauttamiseen.

AFP:n lähteiden mukaan eurooppalaiset diplomaatit odottavat Washingtonin vahvistavan sitoutumisensa pidemmän aikavälin suunnitelmaan, jolla taataan tasapaino alueille.

Puolustusministeriö on valmistellut alustavan luonnoksen Trumpin suunnitelmiksi Isisin kaatamiseksi. Puolustusministeriön tiedottajan mukaan luonnos on pohjana keskiviikon keskusteluille ja siihen lisätään koalition jäsenien huomioita.

Suomesta kokoukseen osallistuu ulkoministeri Timo Soinin (ps.) sijaisena puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.).

1:48

Trump myöntänyt jo komentajille laajempia valtuuksia

Kampanjointinsa aikana Trump valitteli moneen otteeseen, että presidentti Obamalla on kestänyt kauan saattaa työ päätökseen ja vihjaili itsellään olevan salaisen suunnitelman Isisin nitistämiseksi.

Presidenttinä Trump ei ole tarjonnut mitään uutta, vaan on pysynyt toistaiseksi uskollisena edeltäjänsä strategialle.

Virkaan astumisensa jälkeen Trumpin kerrotaan pyytäneen kenraaleitaan toteuttamaan nopeutettua strategiaa äärijärjestön hävittämiseksi.

Hän on myös myöntänyt komentajille laajemmat valtuudet tehdä päätöksiä taistelukentällä. Tämä oli myönnytys upseereille, jotka olivat valittaneet Obaman hallinnon puuttuneen liikaa heidän toimintaansa.

Kriitikot ovat huolissaan siitä, että uusien valtuuksien takia armeija tekee useammin operaatioita, joiden tuloksena viattomia siviilejä kuolee. Esimerkkinä tästä on pidetty tammikuussa epäonnistunutta ratsiaa Jemenissä, jossa yhdysvaltalaissotilas ja useita naisia ja lapsia kuoli.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.